La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Roma’, quin obelisc!

Un rumor bimil·lenari, el de Juli Cèsar i August rebolcant-se en un rebost, és resolt amb un gir magistral

- @victoramel­a Víctor-M. Amela

Juli Cèsar es va amagar en un rebost amb el seu jove nebot i el va sodomitzar. Ens ho expliquen alguns historiado­rs romans, que eren molt sarcàstics i juganers, motiu pel qual no sabem si és una enraonia malintenci­onada o un fet verídic. Però ha quedat una xafarderia imperial que ha travessat dos mil anys de dalt a baix (mai més ben dit) fins a arribar a la sèrie Roma (8tv, dimarts nit), que tracta l’episodi amb un humor que confirma l’excel·lència d’aquest obelisc audiovisua­l. El jove nebot de Juli Cèsar es diu Octavi, i la finor de la seva freda intel·ligència enamora l’imminent emperador, que l’anomenarà secretamen­t successor al seu testament. El jove, un cop assassinat el seu oncle, acceptarà el desafiamen­t d’empunyar el poder, desafiarà els seus enemics, encararà una guerra civil, vencerà Marc Antoni i dominarà el món com a Cèsar August: els efectes del seu poder –potser el més influent que ha tingut mai ningú en la història– arriben fins a nosaltres. Per això ens captiva la història de Roma (a mi em va obligar a escriure una novel·la) i aquesta sèrie, que juga amb els fets amb mestria. És a saber: dimarts passat vam veure que Juli Cèsar tenia unes violentes convulsion­s –potser com a conseqüènc­ia d’infeccions venèries contretes en les seves moltes aventures– i vam veure que el seu lleial escriba l’empenyia a dins del rebost per amagar aquesta fragilitat del mandatari. De passada, l’escriba també empeny a dins del rebost el jove nebot, que era allà. Dins del rebost, superat l’accés d’espasmes, gemecs i panteixos, Juli Cèsar li fa jurar al futur August que no explicarà mai el que ha vist. Una cuinera grassa, a fora, ha sentit els panteixos i veu sortir del rebost, junts i abraçats, oncle i nebot. La cuinera s’escapoleix (no veu sortir després a l’escriba) i deduïm què farà tot seguit: explicar al servei que Juli Cèsar i el seu nebot s’han embolicat al rebost, esclar! I així recreen els talentosos guionistes de Roma un rumor bimil·lenari: és una picada d’ull als seus antecessor­s, els no menys entremalia­ts historiado­rs romans –Suetoni i companyia–, que des de l’Olimp de la història hauran apreciat aquest gir amb un somriure. Ara entenem que Cèsar August va complir la seva promesa de silenci: si hagués explicat la veritat per desmentir el rumor de sodomia no hauria arribat fins a nosaltres (quin bona peça era August per a decretar suïcidis i silencis amb l’inapel·lable càstig de la damnatio memoriae, esborramen­t de la memòria!). Per això el guió de Roma és tan portentós: fa malabarism­es amb fets històrics sense desvirtuar-los. A través de la mirada dels ficticis (però versemblan­ts) legionaris Pulo i Boreno assistim als esdevenime­nts i els entenem: tinc decidit que tot va passar com ens ho explica Roma, perquè la veritat és poètica o no és veritat.

I atenció al capítol en què August demana a Cleòpatra que l’acompanyi a Roma per homenatjar-la (quan la seva intenció amagada era passejar-la com a bagassa presonera), i ella ho declina: quina subtilesa en els diàlegs i en la interpreta­ció! Una escena tan prodigiosa justifica per si sola aquesta sèrie i confirma que és portentosa. Roma és fidel a la història tal com l’entenia el seu fundador, Heròdot: si un relat no transcorre com una novel·la, és incert. O Lacan: la realitat només es comprèn si té estructura de ficció.

I a tants encerts, afegiu-ne encara un altre i últim: l’acció de Roma acaba just on comença Jo, Claudi. Què més es pot demanar? Benaurada televisió!

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain