La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Aiguamolls en plana o peixos en esdrúixola. Drecera cap a l’entrecot. 2 Grup de jugadors que llegeixen un diari francès. Ho collo d’una manera molt personal. 3 Poden ser de seda, però sovint fan d’esquer. Lent d’augment. El món no religiós.

4 Radionovel·la. Amagat. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 5 Surti per l’aixeta perquè n’hi ha. Solen anar per damunt dels reis. He mamat sense ajuntar els llavis en cap moment.

6 Si no camina, fa caminar. Fabricar. A l’entrada de la Diputació hi troba- reu un mite de la reialesa britànica.

7 Iode. El que ultrapassa un límit a l’hora d’enllaçar les coses. Viatjàreu.

8 La fi del tastet. Que s’encén amb una certa facilitat. Cop a la valenciana.

9 Aversions. Llenca de terra que separa continents de penínsules. Associació que regeix el món del tennis.

10 Tela de seda molt lleugera que serveix per fer mocadors de coll. Passo a penes fregant. Dea escapçada.

11 Espio sense oxigen. Acompanya la tònica en una beguda de lleure. Agrupació natural d’arbres. 12 Ribes gens romàntique­s. Relatiu a les muses. El budell més meridional. En un tres i no res. 13 El no grec, tal com molta gent va descobrir en el referèndum a Grècia. Bescambril­la. El membre del clergat que repeteix paraules. 14 Anió de l’àcid ciànic que assegura les compareixe­nces. Arbres per a qui ho caci.

VERTICALS 1 Beneits, ximples. Embriac. Pedra a la faixa ben musical. 2 Aquesta senyora s’ocupa de cuidar les oques. Redueixi el mot per indicar que ho dedueixi, també. 3 S’omple les butxaques. Radicals univalents de l’età. Dia sense albada. 4 Que produeix una desaparici­ó lenta i gradual d’una malaltia. Pala de tall acerat. Nitrogen. 5 Crit d’alerta. Isoli. Ser-ne implica provocar les mofes, befes i escarnis per part de tothom. 6 La més vibrant de l’alfabet. Així comença la llibertat. El punt més greu d’una malaltia. En Canut deixa anar el gos i es posa a untar una torrada amb Nutella. 7 El besuc no té ni cap ni peus. Del passat, potser immediat, com el ressò d’uns bons havans. L’acció de llançar. 8 Calculo que pot passar. Y. Dia sense albada. 9 Figaflor o peix. Faltat d’un braç. Centúria.

10 Així comença l’Ajuntament. Costums. Tuba sense tap. 11 Arbre de les tiliàcies al qual s’enfila el Guillem. En Kant la volia ben pura. Ni perpendicu­lar ni paral·lel. 12 Obeeix. Na Carla deixa anar el gos. Estació de servei al bell mig del desert. 13 Al final, l’enaltí. Seguidores incondicio­nals. Xai que defuig el mal. 14 Cas de la declinació d’algunes llengües que indica el lloc on es realitza l’acció del verb. Acords.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain