La Vanguardia (Català-1ª edició)

La muralla dels Bulls

JOHNNY BACH (1924-2016) Jugador i entrenador de bàsquet

- MIGUEL LOIS

La primacia que Chicago Bulls va exercir a l’NBA durant els anys noranta té nom i cognom: Michael Jordan. Ell, amb Pippen, Rodman, Kukoc i una colla més, van aconseguir sis anells en vuit temporades. A la banqueta hi havia un mite vivent com Phil Jackson, que posseeix 11 anells –cinc amb els Bulls i sis amb els Lakers–. Però els èxits col·lectius sempre tenen herois anònims, que escapen dels focus i defugen del protagonis­me. Aquest era el cas de Johnny Bach, la mà dreta de Jackson, que va morir la setmana passada als 91 anys d’edat. Bach va completar una extensa trajectòri­a de 56 anys a les banquetes. Va ser tota una institució tant a la lliga università­ria (NCAA) com a l’NBA.

Nascut a Brooklyn el 1924 i veterà de guerra condecorat –quan era jove va participar en la Segona Guerra Mundial–, Bach va cridar l’atenció de la millor Lliga del món pel seu minucios treball defensiu i l’ús de tàctiques de motivació poc convencion­als. Expliquen que feia els discursos al·ludint a cites militars i mostrava l’as d’espases en les grans ocasions –en senyal que havia de ser una guerra–.

Els Bulls van regnar durant molts de temps als anys noranta, gràcies a Michael Jordan, però van ser un equip difícil de fer caure també en defensa. I ell va ser el responsabl­e d’aquest èxit. El seu complex sistema defensiu, anomenat Doberman, va trigar temps a funcionar, però quan ho va fer es va convertir en una xarxa letal per als rivals.

“Em va animar, va treballar amb mi i realment em va ajudar a modelar el meu joc. Sense ell no sé si haguéssim guanyat els nostres tres primers campionats. Ell era més que un entrenador per a mi. Era un gran amic”, va confessar Jordan en el seu compte de Twitter.

Bach va arribar a jugar 24 partits amb els Boston Celtics el 1949, fins que la Universita­t de Fordham el va contractar el 1950, i es va convertir en un dels homes més joves de la història que es va convertir en primer entrenador d’un equip. Bach hi va estar 18 temporades, va aconseguir dos títols i va demostrar capacitat per entrenar.

El seu premi va arribar el 1972, quan la selecció nord-americana

Bach va completar una extensa trajectòri­a de 56 anys, i va ser tota una institució tant a l’NCAA com a l’NBA

el va incloure com a assistent per als Jocs Olímpics de Munic. Després d’aquesta experiènci­a, Bach va fitxar per la Universita­t de Pennsilvàn­ia, fins que el 1983 l’NBA va trucar a la seva porta. Va estar tres anys a Golden State, fins que els Bulls el van contractar. Després de guanyar els tres primers anells, Bach va canviar Chicago per Charlotte, per ajudar en els anys posteriors Detroit i Washington. El 2006, amb 82 anys, i enrolat novament en la disciplina dels Bulls com a assessor tècnic, Bach va decidir retirar-se.

“En Johnny va ser un veritable tresor en el món del bàsquet. Era el típic entrenador de la vella escola que arribava tots els dies amb energia i entusiasme pel joc que tant estimava. La seva passió per la vida i el bàsquet era inigualabl­e. Tothom el trobarà moltíssim a faltar”, va afirmar el vicepresid­ent executiu dels Bulls, John Paxson, després de conèixer la notícia de la mort.

Bach va passar els anys posteriors a l’NBA fent feines de voluntari en escoles secundàrie­s locals i enviant cartes als entrenador­s de tot el país per compartir observacio­ns dels partits que anava a veure. Va ser un apassionat del bàsquet i un arquitecte a les banquetes.

 ?? NBA PHOTOS / GETTY ??
NBA PHOTOS / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain