La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més temut o més estimat?

- Josep M. Soler J.M. SOLER, abat de Montserrat

En la seva anàlisi política publicada en aquest diari el dia 24 de desembre, Enric Juliana citava un dels principis de Maquiavel: “Un príncep ha de saber que el partit més segur és ser temut primer que ser estimat”. El citava a partir d’una sèrie de la televisió danesa que començava el seu segon capítol amb aquesta frase. I l’aplicava a la situació política espanyola: “per negociar bé –deia- cal ser temut”.

La frase em va cridar l’atenció perquè sant Benet, el promotor de la vida monàstica a l’occident cristià, diu exactament el contrari a l’abat del monestir. L’abat és el coordinado­r de la vida comunitàri­a, el qui ha de prendre decisions, el dinamitzad­or del monestir, d‘alguna manera el que ha d’anar al davant. I perquè ho pugui fer bé, sant Benet li diu que “ha de procurar ser més estimat que temut”. Ho diu com a criteri pel govern del monestir, prenent la frase d’un autor cristià anterior, sant Agustí, que tenia una bona experiènci­a de la vida en comunitat i de les relacions humanes. La norma, tanmateix, prové de la saviesa política clàssica. La trobem amb expression­s similars en Ciceró, Sèneca, Tàcit, Xenofont, Homer, etcètera.

En darrer terme, es tracta de la contraposi­ció entre poder i autoritat. El poder infon temor perquè s’imposa a distància, d’una manera o altra per la força, i no escolta o no deixa que els altres exposin la seva opinió si és contrària a la de qui ostenta el poder. Quan es tem, fàcilment es cau en l’adulació i el servilisme, potser per ser tingut en compte, per pujar, per no ser apartat. No em sembla un estil molt democràtic ni humanista.

L’autoritat, en canvi, és acceptada i estimada per la vàlua humana i moral del qui la té; i lluny d’imposar-se infonent temor, ajuda a créixer els altres i pren les disposicio­ns millors en bé dels qui té confiats després d’escoltar-los, de sospesar el seu parer. Qui té autoritat moral escolta, té en compte, valora, està atent a no esclafar opinions ni persones, sinó a motivar-les perquè desenvolup­in el bo i millor que tenen. Qui té autoritat pot negociar amb convicció i arribar a acords positius.

Em pregunto si no fóra millor en el nostre moment social i polític potenciar més l’autoritat que el poder. Si per negociar en bé dels ciutadans i ciutadanes no fóra més positiu pro- curar ser més estimat que temut, mostrar més atenció i respecte a l’altre, des de l’autoritat moral, que no pas infondre temor i prepotènci­a.

El temor imposa i vol vèncer. L’autoritat moral vol convèncer i crea un estil participat­iu.

Fa temps que penso que la nostra societat necessita subratllar les virtuts de l’humanisme que son també les virtuts de la democràcia. El diàleg només pot ser constructi­u des de la confiança i la lleialtat, des del respecte per l’altre, des de la recerca del bé comú i no pas dels interessos particular­s. I ha de portar no pas a imposar per la força sinó a fer créixer les persones individual­ment i col·lectivamen­t.

Sovint es veuen moltes formes d’intolerànc­ia i de manca de respecte a la diversitat de conviccion­s i d’opinions. Estem perdent les formes i això no ajuda a construir una societat inclusiva on les idees de cadascú són respectade­s i es valora l’aportació de tots al bé comú.

Estic convençut que és millor a tots els efectes procurar ser més estimat que temut. Aleshores els col·laboradors són lleials, se senten correspons­ables i actuen desinteres­sadament a favor del bé comú. I, en canvi, ser més temut que estimat (parlo sempre des de la perspectiv­a de servir la societat democràtic­a i no pas dels casos en els quals la força dissuasòri­a és necessària per evitar mals i violència), encara que pugui aconseguir objectius immediats, a la llarga no em sembla una actitud constructi­va. Ens farà bé aprendre de la saviesa dels clàssics que ensenyen a ser més estimat que temut. Estic convençut que hi sortirem guanyant.

El poder infon temor perquè s’imposa per la força; no em sembla un estil democràtic ni humanista L’autoritat, en canvi, és acceptada i estimada per la vàlua humana i moral del qui la té

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain