La Vanguardia (Català-1ª edició)

“En el conflicte de Sixena cal més il·lustració”

-

Quina estratègia té per al litigi de l’art romànic amb Aragó? Si es vol respectar la llei, ni una peça dels nostres museus sortirà de Catalunya sense la meva autoritzac­ió expressa. En sóc l’únic competent. És un litigi notable, però que crec que té solució. Per què els murals de Sixena rescatats durant la Guerra Civil són en aquest museu? Perquè el MNAC va ser al seu dia i és avui la institució que millor pot preservar-los i conservar-los. També pensa així l’Estat espanyol. D’aquí unes setmanes ens reunirem al més alt nivell. A peu de carrer la discussió és molt emocional, però cal aportar-hi més il·lustració. Estic segur que per qui estima la cultura, encara que sigui de Sixena, el que l’ha de preocupar és que el patrimoni pugui exhibir-se amb garanties, i sempre podràs dir que és del teu municipi.

Hi pot haver solucions conjuntes per a Sixena i l’art de la Franja? El conflicte de l’art de la Franja és doblement complex, afegeix una problemàti­ca encara més sentimenta­l. Ens hi aproximare­m amb intenció de trobar solucions. No és impensable, però sóc prudent. De moment hem fet una cosa que em sembla preceptiva, parlar. Entenc que hagin pres mesures però crec que aquí no hi ha ningú que ho hagi fet tot bé.

Els sectors progressis­tes d’Aragó lamenten que alguns gestos com el reconeixem­ent del català no hagin tingut el seu reflex en gestos per part de Catalunya... Buscaré la complicita­t i faré fer un esforç de pedagogia. Espero que això no soni ingenu. Aquest conflicte té un punt de polèmica vuitcentis­ta.

Espera algun suport de l’Estat? Tinc presumpció de bondat. Vull recordar que és part demandada com nosaltres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain