La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Gaudí, en mans de Rossy de Palma

- SALVADOR LLOPART Barcelona

Nit de Gaudí, nit de premis. Nit d’emocions? L’emoció està assegurada entre les trenta produccion­s que –a la cerimònia que tindrà lloc a l’Auditori del Fòrum de Barcelona, amb l’inici previst cap a les deu de la nit– aspiren a guanyar en alguna de les 22 categories que conformen els premis de la vuitena edició dels Gaudí que avui se celebren.

Són els guardons que concedeix cada any l’Acadèmia del Cinema Català en reconeixem­ent a les produccion­s autòctones. Títols com Anacleto, de Javier Ruiz Caldera, i El rey de la Habana, d’Agustí Villaronga, cada un d’ells amb dotze nominacion­s, tenen molt a guanyar (o molt a perdre).

Igual que Truman, de Cesc Gay, amb onze nominacion­s; Barcelona, nit d’hivern, de Dani de la Orden, amb set, o El camí més llarg per tornar a casa, de Sergi Pérez, amb cinc nominacion­s, per esmentar-ne només alguna de les implicades en aquesta nit de premis.

Per als espectador­s de la Gala, uns dos mil convidats a l’acte en directe, així com per a tots aquells que segueixin la cerimònia per televisió –des de TV3 i les cadenes adherides a la Xarxa de Comunicaci­ó Local– l’emoció dependrà del ritme i el to que Rossy de Palma, com a conductora de la cerimònia, imprimeixi a l’esdevenime­nt.

Serà la primera vegada que Rossy de Palma, anteriorme­nt coneguda com a noia Almodóvar, es faci càrrec de la cerimònia: tot un desafiamen­t per a ella. La veritat és que Rossy de Palma s’ha implicat a fons en el disseny de la cerimònia: un espectacle travessat per l’evocació dels anys vint.

La presentado­ra vol que l’acte tingui humor, per descomptat, però també un to poètic i transgress­or. Si un ha vist l’anunci promociona­l de la Gala, diuen els responsabl­es de l’Acadèmia, aquest anunci protagonit­zat per la mateixa De Palma amb un aire retro evident i també inquietant, ja intueixen de què anirà aquesta nit l’esdevenime­nt. L’anunci és una mena de tràiler de l’acte.

Els vuit conceptes que, per a Rossy de Palma, defineixen el cinema –il·lusió, suspens, música, el públic, el drama, la comèdia, l’emoció i, sobretot, la capacitat de gaudir– han vertebrat la cerimònia. Dirigeix l’esdevenime­nt Ainhoa Casado, mentre que el guió, a més de la mateixa De Palma, el firmen Christian Serrano, Yago Alonso i Carmen Marfà. Un guió que els implicats han estat polint fins a l’últim moment, amb la voluntat de trobar la immediates­a i l’espontaneï­tat del directe.

Està previst que la gala –que arrencarà just quan acabi el Telenotíci­es nit de TV3, cap a les deu (la televisió mana)– duri al voltant de dues hores o una mica més, incloses dues pauses publicitàr­ies. Un lliurament de premis és sempre un desafiamen­t per als seus responsabl­es, i un batibull d’emocions contingude­s per als aspirants a premi. Pels espectador­s, serà el que Rossy vulgui que sigui: els Gaudí són a les seves mans.

 ??  ?? Isona Passola i Montse Majench ahir als assajos de la cerimònia
Isona Passola i Montse Majench ahir als assajos de la cerimònia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain