La Vanguardia (Català-1ª edició)

Entre la llum i l’ombra

- SÍLVIA OLLER Girona

Com a especialis­ta en fotografia nocturna d’espais urbans, a l’artista Manel Esclusa (Vic, 1952) bé li encaixaria el sobrenom de fotògraf de la nit. A finals de la dècada dels setanta va començar les sèries fotogràfiq­ues dedicades a la dimensió nocturna de les urbs, una temàtica que encara avui el manté molt actiu. Com a mostra d’aquesta afició, el Palau Solterra de Torroella de Montgrí exhibeix unes 70 instantàni­es d’aquest caçador de llums i ombres, l’obra del qual se centra en el tractament de la llum en espais foscos.

Les imatges que s’exposen, paisatges urbans i escenaris abstractes de nit i en blanc i negre, són una síntesi de dues exposicion­s anteriors de l’artista, que es va iniciar en la fotografia amb només 8 anys sota el guiatge del seu pare. Pell i ombra parteix de l’exposició Barcelona, ciutat imaginada (1988), guardonada amb diversos premis –entre ells el prestigiós premi Laus– i el projecte Barcelona, pell i ombra (2010), treballs en els quals Esclusa mostra la seva particular visió de la nit a la capital catalana. Algunes de les fotografie­s procedeixe­n de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i d’altres són inèdites, fetes aquest any, i mai abans no havien estat mostrades al públic, com algunes imatges de la sèrie Pell efímera (2009-2015), centrada en façanes urbanes en procés de reforma.

La comissària de l’exposició, Glòria Bosch, elogia la “increïble tècnica” del fotògraf, l’obra del qual s’ha exposat en galeries i centres d’art de tot el món, i la sensació de trànsit i moviment que aconseguei­x amb les imatges mogudes. El Palau Solterra també exhibeix fotografie­s de la sèrie Naus, que formen part del fons del museu. És un relat nocturn inspirat en les ombres dels esquelets dels vaixells que descansen al port de Barcelona que Esclusa, professor de fotografia des de l’any 1975, va fer entre els anys 1983 i 1996.

 ?? PERE DURAN ?? L’exposició de Manel Esclusa explora la realitat nocturna de ciutats com Barcelona
PERE DURAN L’exposició de Manel Esclusa explora la realitat nocturna de ciutats com Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain