La Vanguardia (Català-1ª edició)

Comença la campanya més global.

Trump i Sanders encapçalen la rebel·lió contra l’statu quo de Washington

- Des Moines (Iowa) Correspons­al JORDI BARBETA

Els caucus d’Iowa han marcat aquesta matinada l’arrencada de l’any electoral als Estats Units. A la imatge, Hillary Clinton, aspirant demòcrata, amb els seus partidaris a Des Moines.

De la mateixa manera que els efectes de la crisi han propiciat a Espanya, a França, a Itàlia o a Grècia i, per descHiompt­at, també a Catalunya, l’emergència de noves organitzac­ions i moviments polítics i la desfeta dels partits del sistema, als Estats Units el rebuig de l’statu quo determinar­à el procés electoral que ha començat aquesta matinada amb els caucus d’Iowa. Els nord-americans estan enutjats i molt especialme­nt les classes mitjanes que, com també a Europa, han pagat les conseqüènc­ies d’una crisi que ha disparat les desigualta­ts i ha convertit el somni americà en una quimera o, com diu Bernie Sanders, en “un malson”. L’enuig dels nord-americans és un fenomen transversa­l que propicia les respostes populistes amb més intensitat que mai. Mai personatge­s aliens al sistema no havien tingut tant predicamen­t.

Donald Trump per la dreta i Bernie Sanders per l’esquerra són els capdavante­rs de la rebel·lió contra l’statu quo washington­ià i sigui quin sigui el resultat dels caucus i de les primàries, les seves idees i les seves propostes estan determinan­t el debat i les posicions dels candidats més convencion­als. Trump combat la depressió prometent que “els EUA tornaran a ser el gran país” que va ser. Sanders anuncia una “revolució política” que arrabassi el poder als multimilio­naris de Wall Street, incloent-hi Hillary Clinton.

Paradoxalm­ent, Trump i Sanders s’han convertit en el principal maldecap dels seus partits. Fa mesos que el comitè nacional republicà fa reunions conspirado­res per veure com es treuen el magnat de sobre. No els preocupa tant que pretengui aixecar un mur a la frontera amb Mèxic o prohibir l’entrada al país dels musulmans. El que els preocupa és que el rebuig que causa Trump al conjunt del país augura una derrota electoral davant Hillary Clinton.

De la mateixa manera, el comitè nacional demòcrata va decidir apostar per Hillary Clinton després que el vicepresid­ent Joe Biden optés per no presentar-se, i els obstacles a la campanya de Sanders han augmentat en la mateixa mesura que pujava en els sondejos fins a superar Clinton clarament a Nou Hampshire i empatar a Iowa.

Els sondejos electorals de l’últim any constaten una evolució a l’alça de la irritació dels nord-ame-

EL TEST REPUBLICÀ Igual que a Europa, les conseqüènc­ies de la crisi propicien l’auge del populisme

EL TEST DE L’‘ESTABLISHM­ENT’ Jeb Bush, que va començar favorit, és el candidat amb més risc de fracassar

ricans amb el sistema. Fa tot just un any la cursa electoral a la Casa Blanca es preveia com la lluita entre dues dinasties polítiques, una altra vegada els Bush contra els Clinton. Aleshores hi va haver un debat que va posar de manifest el contrast entre l’opinió pública i l’opinió publicada. Analistes polítics de referència van defensar les dinasties polítiques com un fenomen positiu que donava estabilita­t al sistema i fortalesa al país, però una oportuna enquesta de The Wall Street Journal va revelar que set de cada deu nord-americans opinaven just el contrari. No és bo que el poder se’l reparteixi­n sempre els mateixos, van respondre els enquestats.

Des d’aleshores, Jeb Bush i Hillary Clinton no han deixat de perdre suports. L’exgovernad­or de Florida, fill i germà de presidents, el candidat que més diners han recaptat i gastat a la campanya, no ha aixecat el cap des d’aleshores i la simpatia política per Hillary

Clinton s’ha reduït a la meitat.

Iowa és un estat petit, de poc més de tres milions d’habitants, gairebé tots blancs i on amb prou feines voten 400.000 ciutadans. Per tant, el resultat d’aquesta nit no és en absolut representa­tiu del que passarà al conjunt del país, però és el primer test sobre la realitat d’una situació política sense precedents.

Avui es confirma que la irrupció de Donald Trump no és un fenomen passatger ni serà fàcil desbancar-lo, però qui es juga més en el camp republicà és, sens dubte, Jeb Bush. Si l’exgovernad­or no aconseguei­x situar-se entre els quatre primers, el comitè republicà haurà de decidir per qui aposta. L’ultraconse­rvador Ted Cruz tampoc no és una opció per a l’establishm­ent.

En el camp demòcrata Sanders, com va dir Obama al seu dia, no té res a perdre. Té la victòria pràcticame­nt assegurada a les primàries de Nou Hampshire la setmana que ve i el seu paper consisteix a empènyer Hillary Clinton cap a l’esquerra. Iowa sí que és un examen de les seves possibilit­ats futures, no tant perquè Sanders pugui doblegar-la. La campanya de l’exsecretàr­ia d’Estat ha estat potent de mitjans però denota una falta d’entusiasme a les seves files que no augura res de bo, sobretot si continua creixent l’escàndol per l’ús del seu servidor privat de correu electrònic quan era secretària d’Estat per transmetre documents qualificat­s d’alt secret. No és un afer que interessi gaire a l’opinió pública, però contribuei­x a consolidar la imatge de persona “deshonesta i que no inspira confiança”, com sosté el 60% dels nordameric­ans, segons un sondeig de novembre del diari The Washington Post.

La irrupció de Trump i les angoixes de Clinton són les dades que alimenten les temptacion­s de Michael Bloomberg, un altre magnat de les finances que va ser alcalde de Nova York. Si es decideix a disputar la cursa com a independen­t des d’una posició business friendly en el camp econòmic i liberal en el polític i social, augmentarà la confusió del procés electoral més insòlit.

 ?? BRENDAN HOFFMAN / AFP ?? El magnat Donald Trump, en un míting celebrat a la ciutat de Waterloo, a l’estat d’Iowa
BRENDAN HOFFMAN / AFP El magnat Donald Trump, en un míting celebrat a la ciutat de Waterloo, a l’estat d’Iowa
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ANDREW HARNIK / AP ??
ANDREW HARNIK / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain