La Vanguardia (Català-1ª edició)

El jutge imputa tots els regidors del PP a València i cita el personal del partit

Els populars temen quedar-se sense substituts si es manté l’acusació a tot el grup municipal

- SALVADOR ENGUIX València

El jutge del cas Taula ha citat com a investigat­s (imputats) tots els regidors, exregidors, assessors i personal contractat del grup del Partit Popular a l’Ajuntament de València, en relació amb el presumpte finançamen­t il·legal del partit. Si la imputació es manté quan declarin, serà difícil recompondr­e el grup municipal, ja que tots hauran de ser expulsats. L’atenció se centra en l’exalcaldes­sa, i ara senadora, Rita Barberá, que no ha estat citada i que no ha donat cap mena d’explicació.

Tots els regidors, exregidors, assessors i personal contractat del grup popular municipal de València estan sota sospita. És per això que el jutge d’instrucció del cas Taula els ha citat com investigat­s (imputats) en relació amb la presumpta operativa de blanqueig de diners destinats a finançar il·legalment el PP local i les seves campanyes electorals. Tots, uns 50, ja havien declarat davant la Unitat Central Operativa, UCO, de la Guàrdia Civil. Ara ho hauran de fer també davant el jutge; mentrestan­t, creix la sensació que ben aviat l’instructor demanarà permís al Tribunal Suprem per actuar contra l’exalcaldes­sa, expresiden­ta del PP local i senadora Rita Barberá.

La desesperac­ió va atacar ahir de ple el PP valencià. Tot i que era previsible, la confirmaci­ó que el jutge ha citat tota la cúpula local del partit ha confirmat les pitjors sospites. La direcció autonòmica, amb el suport de la direcció estatal, ha acordat dissoldre l’agrupació i imposar una gestora per refundar ben aviat la formació a la ciutat.

Però hi ha un problema: si la imputació es manté a tots o a la majoria dels imputats després de declarar davant el

El PP tem quedar-se sense substituts si es manté la imputació a tots els regidors de València

jutge serà difícil recompondr­e el grup municipal a l’Ajuntament de València, perquè tots hauran de ser expulsats. El grup l’integren 10 regidors, i 9 han estat imputats, perquè un és independen­t.

Es tem que s’hagin de substituir tots els citats pel jutge, sempre que vulguin deixar l’acta de regidor. “Caldrà mirar la llista i veure qui els pot substituir si es confirmen les imputacion­s”, segons fonts del PP. Sobre recompondr­e el partit, ja s’estan buscant nous perfils per dirigir una estructura que ha quedat obsoleta.

Els citats començaran a declarar a partir de demà. El primer serà Alfonso Novo, portaveu del grup popular a l’Ajuntament i president del PP local. A partir d’aquí, tots els militants desfilaran davant el jutge. L’atenció ara també està posada a saber quan el jutge instructor farà el primer pas per cridar a declarar Rita Barberá. Des de l’actual direcció del PP valencià volen que l’exalcaldes­sa ofereixi alguna explicació.

L’operativa que s’investiga ja és coneguda: els militants feien donacions, de fins a 1.000 euros, que després els eren tornades en bitllets de 500 euros. Alguns d’aquests militants, que es van negar a participar en aquesta dinàmica, van ser pressionat­s; i són els principals testimonis de càrrec en la investigac­ió.

Juan Vicente Jurado, exregidor de la corporació, va afirmar ahir que el control del partit en els últims anys el tenia Alfonso Grau, ex-tinent d’alcalde i actualment jutjat pel cas Nóos. La dona de Grau, María José Alcón, va ser una de les detingudes i posades en llibertat amb càrrecs i fiança de 150.000 euros.

Marcos Benavent, exgerent d’Imelsa, empresa de la Diputació de València que ha donat origen a aquesta investigac­ió, va declarar ahir davant la Guàrdia Civil. “Suposo que continuara­n sortint més coses”, va assenyalar als periodiste­s després de declarar davant la UCO.

A la pregunta de si la senadora Rita Barberá podria estar-hi implicada va respondre: “Això el temps ho dirà”. Benavent va ser qui durant deu anys va gravar converses seves amb tots els caps del PP valencià. Així va ser com es va iniciar el cas Taula i la caiguda del president provincial, Alfonso Grau.

 ?? JUAN CARLOS CÁRDENAS / EFE ?? Marcos Benavent, membre de la trama i després convertit en uns dels testimonis clau del cas, va anar a declarar ahir
JUAN CARLOS CÁRDENAS / EFE Marcos Benavent, membre de la trama i després convertit en uns dels testimonis clau del cas, va anar a declarar ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain