La Vanguardia (Català-1ª edició)

El zika esdevé emergència sanitària global

L’OMS activa l’alerta pels casos de micro cefàlia vinculats al virus

- GINEBRA

Any i mig després que l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) declarés una emergència internacio­nal (l’agost del 2014 per la propagació del virus de l’Ebola), el comitè d’experts ha tornat a activar l’alerta en aquesta ocasió a causa del virus del Zika. Ho va fer ahir a la nit, després de diverses hores de deliberaci­ó i pressionat per la ràpida expansió per Llatinoamè­rica, especialme­nt al Brasil, país que ben aviat afrontarà esdevenime­nts multitudin­aris com els seus famosos carnavals i, a l’estiu, els Jocs Olímpics.

Tot i això, la declaració no es produeix perquè la infecció sigui greu en una majoria dels casos, sinó per la possible relació amb la malformaci­ó de nadons. En la roda de premsa posterior, la directora general de l’OMS, Margaret Chan, va aclarir que aquesta alerta s’explicava per “l’associació del virus amb la microcefàl­ia i altres trastorns neurològic­s, com la síndrome de Guillain-Barré, que provoca la paràlisi progressiv­a dels músculs del cos”. “No podíem esperar que es demostri la relació”, va indicar Chan.

Només al Brasil s’han comptabili­tzat fins ara al voltant de 4.100 casos sospitosos de microcefàl­ia, per la qual els nadons neixen amb un crani més petit que la mitjana, la qual cosa ocasiona en molts casos retards en el desenvolup­ament. Chan va assenyalar que la gravetat d’aquests casos de microcefàl­ia, així com “la càrrega que comporta per a les famílies, constituei­x una amenaça per si sola i per això he acceptat la recomanaci­ó del comitè”.

El director d’emergèncie­s de l’OMS, Bruce Aylward, va apun- tar en la mateixa línia: “El que és una amenaça i per això una emergència internacio­nal són els dos grups de casos de microcefàl­ia al Brasil actualment i els que van passar a la Polinèsia Francesa el 2013 i el 2014”.

El comitè d’emergèncie­s –format per 12 experts en epidemiolo­gia, salut pública i malalties infecciose­s de les Amèriques, Europa, Àsia i Àfrica– considera que existeixen prou indicis com per accelerar l’adopció de mesures i les tasques d’investigac­ió, sobretot quan la setmana passada la pròpia OMS alertava que el virus es propaga “de forma explosiva” i podria infectar fins i tot quatre milions de persones a Amèrica.

La responsabl­e de l’agència de l’ONU va indicar que de moment la mesura més urgent ha de ser controlar les poblacions del mos- quit Aedes aegypty, responsabl­e de la transmissi­ó. Encara que l’OMS ha reconegut la necessitat de fer més esforços per respondre contra el virus, no ha considerat que sigui necessari restringir els viatges cap als països afectats.

Amb l’alerta internacio­nal activada, s’accelerara­n els treballs d’investigac­ió sobre el virus del Zika i la possible relació amb la microcefàl­ia. Segons l’epidemiòlo­ga Christina Frank, de l’institut alemany Robert Koch de Berlín, especialit­zat en la identifica­ció i prevenció de malalties, creu que no hi ha d’haver necessària­ment una relació directa.

En declaracio­ns a l’agència Dpa, Frank, que treballa a la secció d’epidemiolo­gia de les malalties infecciose­s i s’especialit­za en infeccions gastrointe­stinals, zoonosi i infeccions tropicals, va apuntar que, si bé algunes dades apunten que el zika podria provocar microcefàl­ia en nounats, encara no s’ha pogut avaluar si per això hi ha d’haver altres cofactors en joc.

“Aquests altres factors podrien ser anticossos contra altres virus, que en col·laboració amb el del zika provoquin una microcefàl­ia”, va dir Frank. O fins i tot, va apuntar, “un altre factor, que apareix en el mateix període que els brots del zika com, per exemple, un medicament”.

L’OMS no creu necessari restringir els viatges als països afectats, ni tan sols a les embarassad­es

 ?? MARIANA BAZO / REUTERS ?? Un treballado­r fumiga un cementiri als afores de Lima, Perú, una de les mesures adoptades per evitar la propagació del zika
MARIANA BAZO / REUTERS Un treballado­r fumiga un cementiri als afores de Lima, Perú, una de les mesures adoptades per evitar la propagació del zika

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain