La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rato i Blesa, a judici pel cas de les targetes opaques

La Fiscalia Anticorrup­ció demana 4,5 anys per a l’expresiden­t de Bankia

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

El cas de les targetes black enfila ja el pendent definitiu cap al judici oral. Ahir el jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu, l’encarregat de la investigac­ió, va decidir obrir aquesta fase del procedimen­t, l’última abans que s’iniciï la vista. A la interlocut­òria hi apareixen 66 implicats, que són els que s’hauran d’asseure al banc dels acusats, una llista que encapçalen l’expresiden­t de Caja Madrid, Miguel Blesa, i l’expresiden­t de Bankia, Rodrigo Rato. Tots dos van permetre l’ús dels esmentats instrument­s de pagament, causant a les dues entitats perjudicis calculats en prop de 15,5 milions d’euros.

La interlocut­òria d’obertura del judici oral marca, de fet, el final de les investigac­ions i constituei­x l’avantsala de la vista pròpiament dita. El jutge Andreu acusa els inculpats de delictes d’apropiació indeguda i d’administra­ció deslleial, segons els casos. El desembre passat el magistrat ja va donar per acabades les diligèncie­s i va dictar una altra resolució en la qual afirmava que les targetes van ser emeses “sense cap suport contractua­l” i utilitzade­s per fer “despeses personals i pròpies”, que van representa­r entre 1999 i 2012 el total esmentat d’uns 15,5 milions d’euros, encara que la responsabi­litat per les despeses compreses des del 1999 fins al 2003 ha prescrit.

En la nova resolució, Andreu recull ara els escrits d’acusació presentats per la Fiscalia Anticorrup­ció, el Fons de Reestruc- turació Ordenada Bancària (FROB), Bankia, BFA i Unión Progreso y Democracia (UPyD) –que intervé exercitant l’acció popular–, textos en els quals se sol·liciten penes que oscil·len entre els dos i els deu anys de presó. UPyD és l’acusació que demana les penes més grans, deu anys de presó, per a Rato, Blesa i el que el va ser el número dos, Ildefonso Sánchez Barcoj, i sis per a la resta d’acusats. El FROB sol·licita que Blesa sigui condemnat a quatre anys i nou mesos de presó, Rato a tres anys i Sánchez Barcoj a dos anys i nou mesos per delictes d’administra­ció deslleial i apropiació indeguda. Reclama penes d’entre sis mesos i tres anys de presó per a la resta d’acusats per apropiació indeguda.

Bankia i BFA, per la seva banda, demanen quatre anys de presó per a Blesa, tres anys per al seu expresiden­t Rodrigo Rato i penes que oscil·len entre els tres mesos i els dos anys de presó per a la resta. En total, van demanar obrir judici oral contra 55 imputats, mentre que als altres onze no els considera autors de delicte sinó responsabl­es civils.

La Fiscalia Anticorrup­ció no atribueix a cap dels processats administra­ció deslleial, sinó apropiació indeguda, i sol·licita penes d’entre un i sis anys de presó per a 66 exdirectiu­s per carregar a les seves targetes 12,03 mili-

Al banc dels acusats hi hauran de seure els 66 implicats que cita la interlocut­òria

ons d’euros entre el 2003 i el 2012. El fiscal encarregat del cas, Alejandro Luzón, sol·licita a més que Blesa sigui condemnat a pagar una indemnitza­ció de 9,3 milions d’euros per les despeses que va autoritzar entre gener del 2003 i gener del 2010 i que Rato aboni 2,6 milions per la quantia dels càrrecs efectuats entre febrer del 2010 i maig del 2012.

En principi, el jutge Andreu havia estimat que hi ha indicis d’administra­ció deslleial en el cas dels imputats que van ocupar càrrecs en els consells d’administra­ció de les dues entitats, perquè són els òrgans que van autoritzar l’ús de les targetes. La resta dels directius que van utilitzar les black haurien incorregut en apropiació indeguda.

Anticorrup­ció demana les penes més grans per a Miguel Blesa, que va gastar 436.688 euros amb la seva targeta opaca i s’enfronta a sis anys de presó, i Rodrigo Rato, que podria ser condemnat a quatre anys i mig pel desemborsa­ment de 99.054 euros. També demana penes de quatre anys per a l’excap de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán (93.984 euros) i el representa­nt d’IU José Antonio Moral Santín (456.522). El fiscal sol·licita dos anys per a l’exdirector financer Ildefonso Sánchez Barcoj (575.071 euros) i l’excap de la Casa del Rei Rafael Spottorno (235.817).

L’ús d’aquestes targetes hauria causat a l’entitat un perjudici d’uns 15,5 milions

 ??  ?? Rodrigo Rato i Miguel Blesa, principals protagonis­tes del cas de les targetes privades concedides per la cúpula de l’entitat
Rodrigo Rato i Miguel Blesa, principals protagonis­tes del cas de les targetes privades concedides per la cúpula de l’entitat
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain