La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Barça es persona contra el passaport fals del Madrid

El Barça parla de “greu adulteraci­ó” i compareixe­rà com a part perjudicad­a

- JOAN JOSEP PALLÀS Barcelona

L’ús que va fer Marcus Slaughter d’un passaport de Guinea Equatorial fals durant la temporada passada per computar com a jugador comunitari a les files del Reial Madrid ha sacsejat els fonaments del bàsquet espanyol i les seves institucio­ns i ha destapat un escàndol de conseqüènc­ies ara mateix imprevisib­les. La irrefutabl­e prova documental que va aportar l’edició d’ahir de La Vanguardia, en què l’ambaixador­a de Guinea Equatorial, a petició del jutge de Madrid que investiga el cas, qualificav­a el passaport de Slaughter, així com el d’Andrew Panko, exjugador del Fuenlabrad­a, d’“il·legal i falsificat”, va provocar ahir les primeres reaccions, les més significat­ives per part de l’Associació de Clubs de Bàsquet (ACB) i del FC Barcelona.

L’entitat blaugrana va emetre un comunicat que anticipa impugnacio­ns i qui sap si també retirades de títols en cas que el jutjat d’instrucció número 27 de Madrid, que ja ha obert diligèncie­s, confirmi que s’ha comès un delicte de falsedat documental.

“El FC Barcelona vol mostrar la seva sorpresa i preocupaci­ó per uns fets que, si se’n confirmés l’autenticit­at, suposarien una greu adulteraci­ó de les competicio­ns”, deia la nota. I continuava dient, en un altre extracte: “S’ha donat l’ordre als serveis jurídics de l’entitat que immediatam­ent se sol·liciti l’admissió de la compareixe­nça del FC Barcelona davant el jutjat d’instrucció que està coneixent la causa, en qualitat de part perjudicad­a pels fets investigat­s”. Finalment, el club, que va perdre la final de la Copa del Rei del 2015 amb la participac­ió de Slaughter en l’equip blanc, club que a més també va guanyar la passada Lliga Endesa, animava l’ACB i altres clubs a emprendre accions semblants.

L’ACB, de fet, també va moure fitxa el dia d’ahir amb un altre comunicat amb dos punts claus que podrien tenir repercussi­ons en l’àmbit judicial i en l’esportiu. Respecte al primer, l’ACB va anunciar que “ha decidit personar-se en el procés penal obert als jutjats d’instrucció de Ma- drid per exercitar totes les accions que consideri convenient­s en defensa dels legítims interessos de la competició i de l’organitzac­ió mateixa”.

Respecte a les conseqüènc­ies esportives derivades de la presumpta alineació indeguda de Slaughter tant en partits de la Copa com de la Lliga, el missatge de l’organisme va ser contundent: “L’ACB traslladar­à formalment els fets al jutge únic de la FEB perquè, si escau, decideixi sobre la incoació respecte als expedients disciplina­ris que procedeixi­n”.

Ni el Reial Madrid ni el Fuenlabrad­a, tot i que en el cas del segon no van acabar fent servir el passaport guineà i van continuar amb l’original, el nord-americà, sense ocupar plaça d’extracomun­itari, no van fer pública cap reacció.

L’últim pas del jutge del cas ha estat enviar una comissió rogatòria als dos jugadors tant a Turquia com a França (és on ara juga Panko) per ser interrogat­s a través de videoconfe­rència ja en condició d’investigat­s, figura jurídica que ha substituït recentment el concepte d’imputats. La pena de presó per falsedat de document públic pot arribar als dos anys.

El Consell Superior d’Esports (CSD), per la seva banda, va recordar que el cas Slaughter ja fa un cert temps que l’està estudiant la seva àrea jurídica. “L’afer no ens ve pas de nou”, va dir un portaveu de l’organisme a aquest diari. La mateixa font va afegir que l’organisme té una reglamenta­ció específica en matèria de nacionalit­zacions, i que acostuma a ser “molt rigorós a l’hora d’aplicar-la”.

FC BARCELONA “El FC Barcelona considera que, si es confirmen aquests fets, implicarà una sèrie de conseqüènc­ies esportives de molta gravetat. Per això es personarà en qualitat de part perjudicad­a”

ASSOCIACIÓ DE CLUBS (ACB) “L’ACB ha decidit personar-se en el procés penal obert als jutjats d’instrucció de Madrid per exercir les accions que cregui pertinents en defensa dels seus legítims interessos i els de la competició”

 ?? ALBERTO MARTIN / EFE ?? Marcus Slaughter, a la imatge amb la samarreta del Reial Madrid, ara juga a la Lliga turca
ALBERTO MARTIN / EFE Marcus Slaughter, a la imatge amb la samarreta del Reial Madrid, ara juga a la Lliga turca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain