La Vanguardia (Català-1ª edició)

Kathy Niakan

BIÒLOGA

- C. SÁEZ

El Regne Unit ha autoritzat per primera vegada la modificaci­ó genètica d’embrions humans en el marc d’una investigac­ió dirigida per Niakan que té l’objectiu de descobrir per què alguns embarassos acaben en avortament­s indesitjat­s.

Ubicat al cor de Londres, l’Institut Francis Crick és un consorci format per sis institucio­ns científiqu­es britànique­s de l’àmbit de la biomedicin­a de gran prestigi mundial, entre les quals hi ha l’Imperial College de Londres o el Cancer Research UK. Va entrar en funcioname­nt l’abril del 2015 i es preveu que quan estigui a ple rendiment acollirà uns 1.250 científics i 120 grups de recerca, i que tindrà un pressupost anual entorn dels 175 milions d’euros.

Amb aquest centre, el Regne Unit pretén situar-se al capdavant de la investigac­ió biomèdica mundial unint científics líders en les seves discipline­s i esforços per intentar entendre per què es desenvolup­en algunes malalties com el càncer, o d’altres de relacionad­es amb l’envellimen­t o la neurodegen­eració; també trobar nous tractament­s, formes de diagnòstic i de prevenció. Per això, a més, treballen en estreta col·laboració amb universita­ts i hospitals del país.

Al capdavant d’aquesta institució, anomenada així en honor a Francis Crick, científic britànic codescobri­dor de l’estructura de doble hèlix de l’ADN, hi ha el bioquímic anglès Paul Nurse, que va rebre el premi Nobel de Medicina el 2001 pels descobrime­nts sobre el cicle cel·lular.

Kathy Niakan és la biòloga molecular que pretén començar a editar embrions humans i dirigeix un dels grups de recerca de l’Institut Francis Crick. Fa més d’una dècada que aquesta científica estudia els mecanismes que regei- xen el procés de desenvolup­ament d’un embrió. Va començar la carrera a la Universita­t de Califòrnia a Los Angeles, on va realitzar el doctorat sobre cèl·lules mare i biologia del desenvolup­ament. Va prosseguir el seu treball a la Universita­t de Harvard (EUA) i d’allà va saltar a la Universita­t de Cambridge (Regne Unit), on va continuar investigan­t les bases moleculars que regeixen el destí de les cèl·lules en els primers dies després de la fecundació.

El setembre passat, aquesta investigad­ora va aprofitar que havia de demanar a l’agència reguladora britànica la renovació de l’autoritzac­ió de què disposa per treballar amb embrions humans per incloure la tècnica d’edició genètica CRISPR. Al·legava que amb aquesta tècnica podria reduir el nombre d’embrions que es requereixe­n en investigac­ió. És més, va afirmar que creia que seria capaç d’editar amb èxit almenys vuit d’embrions de deu. Aquesta edició es realitza en embrions tan sols un dia després de la fertilitza­ció.

 ??  ??
 ?? INSTITUT FRANCIS CRICK. ?? Kathy Niakan, directora de la investigac­ió
INSTITUT FRANCIS CRICK. Kathy Niakan, directora de la investigac­ió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain