La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un pacte difícil

- Jordi Amat

Jordi Amat analitza les dificultat­s de formar un govern després dels resultats del 20-D, que no han atorgat la majoria a cap partit i que tenen una aritmètica enverinada de cara a possibles aliances: “Atrapat en un aparent estat somnàmbul, el Partit Popular, com si no hagués canviat res en l’últim lustre, s’aferra a un edifici institucio­nal envellit afectat d’una aluminosi severa”.

El darrer dia del 2015 Carles Castro va proposar una reflexió sagaç al blog que acull l’edició digital d’aquest diari. Es titula “Una modesta proposició”. Encara hi és. Llegint els resultats del 20-D, suggeria aquesta fórmula per sortir del cul de sac plantejat per l’empat entre dretes i esquerres: que el partit guanyador de les eleccions governés amb el suport (passiu o actiu) del principal partit de l’oposició a canvi de pactar “un programa raonable però atractiu de regeneraci­ó política i protecció social”.

Els altres partits es farien també partícips del gran pacte, i per tant d’una reforma en profundita­t del sistema, sempre que inclogués una reforma de la llei electoral justa i necessària el propòsit de la qual fos adaptar-la a la realitat i així dotarlos de més visibilita­t i protagonis­me. No era un plantejame­nt gaire diferent del que Jaime Miquel havia proposat pocs mesos abans a La perestroik­a de Felip VI. En aquest assaig el veterà analista electoral va postular un procés de reforma per a Espanya que comparava amb la perestroik­a en la mesura que el podria ordenar i liderar el mateix sistema.

Però la condició perquè aquesta fórmula fos operativa era que els partits del sistema superessin la insuportab­le lleugeresa de la discussió política problemati­tzant la crisi institucio­nal de la qual són responsabl­es no en bona sinó en enorme mesura. Però no sembla, ara per ara, que estiguin a l’altura de les circumstàn­cies. Atrapat en un aparent estat somnàmbul, el Partit Popular, com si res no hagués canviat al llarg de l’últim lustre, s’aferra a un edifici institucio­nal envellit afectat d’una aluminosi severa. Atesa la descoratja­dora falta de densitat dels debats postelecto­rals, és a dir, en no formular alternativ­es viables als desafiamen­ts plantejats per l’esmentada crisi, la seva estratègia de preservaci­ó basada en l’estigmatit­zació de les propostes més o menys de ruptura podria girar-se en contra seu.

Ho va escriure també Castro: “Els sistemes caducs només es transforme­n de dues maneres; la reforma des de dins o la revolució des de fora”. Si el reformisme no assumeix aquesta disjuntiva, el sil·logisme podria complir-se.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain