La Vanguardia (Català-1ª edició)

José Ignacio Goirigolza­rri

PRESIDENT DE BANKIA

- CONCHI LAFRAYA Madrid

Bankia va guanyar 1.040 milions d’euros el 2015, un 39,2% més que l’any anterior. Són uns resultats positius per a l’entitat que presideix José Ignacio Goirigolza­rri, que ja ha gastat 500 milions en judicis per la col·locació d’accions.

Bankia ha proveït 1.840 milions d’euros per la sortida a borsa de l’entitat financera. L’any passat, va dotar 780 milions i aquest any n’ha guardat 1.060 milions més, ja que el 95% de les sentències resoltes per la via civil les perd. A més, les dues últimes sentències del Tribunal Suprem apunten que els jutges continuïn instruint per la via civil.

“L’entitat nacionalit­zada ha rebut 76.546 demandes fins al tancament del 2015, en les quals els accioniste­s reclamen 829,9 milions d’euros. D’aquesta xifra, hi ha 13.478 sentències fermes contràries a l’entitat, que correspone­n a 81,7 milions d’euros, dels quals 65 milions s’han reemborsat”, va detallar José Ignacio Goirigolza­rri, president.

La demanda mitjana dels accioniste­s és d’uns 10.000 euros i les costes judicials arriben als 3.000 euros, la qual cosa suposa que per cada 100 euros que es tornen als demandants un 30% el cobren els advocats, la factura total dels quals en aquest procés ronda ja els 500 milions per a l’entitat.

Dels 3.092 milions que el banc va obtenir en la col·locació, 1.853 milions es van captar entre minoritari­s i 1.239 milions entre institucio­nals. L’entitat preveu que uns 855 milions no es reclamaran. Aquests càlculs els fa partint que al voltant del 50% del que van invertir les grans empreses no serà reclamat perquè van vendre la seva participac­ió en el primer mes, després de la sortida a borsa; mentre que uns 255 milions dels minoritari­s tampoc no seran exigits perquè no van vendre les seves accions a pèrdua. No obstant això, ja s’han presentat 49 demandes institucio­nals, de les quals en quatre sentències l’entitat bancària ja ha presentat apel·lacions. Bankia estima que en el pitjor dels casos haurà de tornar uns 2.237 milions, amb la

El banc ja s’ha gastat 500 milions en judicis per la col·locació

qual cosa encara hauria de proveir 387 milions més.

Dels 1.060 milions que ha destinat aquest any a provisions, 636 milions els ha aportat la matriu, BFA; i la resta, 424 milions, l’entitat financera. La diferència respecte a l’any passat és que aquest any un 60% de les provisions s’ha carregat al capital, per recomanaci­ó de la CNMV i dels auditors, i un 40% contra resultats. L’any passat es va carregar tot en el compte de resultats.

Goirigolza­rri va recordar que l’Audiència Nacional –organisme que hauria d’anul·lar l’OPS– sempre ha diferencia­t entre particular­s i empreses. Cal recordar que entre les grans empreses que van acudir a l’OPS figuren gairebé tots els bancs, tret del BBVA, les grans constructo­res i altres companyies com Iberdrola, Telefónica o Mapfre.

El número u de l’entitat es va mostrar menys optimista que en altres ocasions sobre recuperar tot l’injectat pels contribuen­ts al grup (22.424 milions), però va afirmar que el seu equip es continuarà “deixant la pell” amb aquest propòsit. “Continuare­m treballant per a la devolució dels ajuts, però la quantitat final dependrà de com es valori el sistema bancari”, va assenyalar.

Respecte als resultats, Bankia va guanyar 1.040 milions el 2015, un 39,2% més que l’exercici anterior. El marge d’interessos, que mesura el negoci bancari, es va reduir un 6,4%, fins a 2.740 milions. La rendibilit­at sobre fons propis (ROE) es va situar en el 10,6% i la morositat es va quedar en el 10,8%.

El conseller delegat, José Sevilla, va explicar que l’entitat abonarà un dividend de 2,625 cèntims d’euro per acció amb càrrec als comptes del 2015, la qual cosa suposa un 50% més sobre els 1,75 cèntims repartits amb càrrec als beneficis d’un any abans. Entre els dos últims anys, abonarà 500 milions d’euros en dividends, dels quals 300 milions correspond­ran als comptes de l’exercici passat.

En certa mesura, Goirigolza­rri va fer balanç del primer pla estratègic 2012-2015 i va llançar algunes idees del pròxim. Va defensar que el client continuarà sent el centre i s’enfonsarà en el tema d’eliminar comissions, per exemple, per a autònoms o pimes. També va posar sobre la taula algunes idees del nou. Segons la seva opinió, Brussel·les continuarà amb la restricció d’obertures d’oficines bancàries fora o la seva participac­ió en processos de consolidac­ió bancària mitjançant compres d’altres entitats. Al contrari, el nou pla inclourà el cobrament de retribució variable per als consellers executius (president, conseller delegat i director general de persones, mitjans i tecnologia, Antonio Ortega). En els dos últims anys, cadascun d’ells va deixar de guanyar 250.000 euros per rebutjar el cobrament del variable. Entre tots tres han estalviat al banc 1,5 milions.

Preguntat per la venda d’un segon paquet de Bankia, Goirigolza­rri va deixar entreveure que no hi ha interlocut­or per la incertesa política, encara que va defensar que el govern en funcions li ha deixat mans lliures per a la gestió.

Els accioniste­s han presentat fins ara 76.546 demandes per 829,9 milions

 ??  ??
 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? El president José Ignacio Goirigolza­rri ahir a la seu de l’entitat, en una de les torres Kio
EMILIA GUTIÉRREZ El president José Ignacio Goirigolza­rri ahir a la seu de l’entitat, en una de les torres Kio

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain