La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bernard Minier

ESCRIPTOR

- XAVI AYÉN

Amb motiu de la BC Negra, l’escriptor francès de thriller Bernard Minier ha visitat Barcelona per presentar la seva última novel·la, No apagues la luz, una història angoixant sobre l’assetjamen­t brutal que pateix una locutora de ràdio.

El nou autor emergent del thriller francès es diu Bernard Minier (Besiers, 1960). Després d’anys de treballar com a empleat al servei duaner, el 2011 es va llançar a l’escriptura, creant el comandant Martin Servaz, que ja ha protagonit­zat Bajo el hielo, aquell mateix any, El círculo ( 2012) i ara No apagues la luz (Salamandra), una desassosse­gant trama centrada en el brutal assetjamen­t que pateix, per diversos flancs, una cèlebre locutora de ràdio. Les aventures de Servaz –que comença aquest llibre tractant-se una depressió– han estat traduïdes en 16 llengües.

D’on surt la idea del llibre? Em van convidar a un festival a Mar del Plata. El desplaçame­nt suposava un total de 40 hores entre avions i esperes, i em vaig emportar l’assaig

L’assetjamen­t moral de MarieFranc­e Hirigoyen. Tots aquests testimonis de maltractam­ent psicològic, aquest cor de dones assetjades i dominades ja fora pel seu cònjuge o cap, em van donar la idea. Tan sols vaig afegir la meva imaginació narrativa a aquest nucli.

Novel·les que neixen d’assajos... sona bé. El seu llibre és molt dur, però la violència no és física. A tota la novel·la trobem una violació i dos trets. La violència psicològic­a és més horrible. Més pertorbado­ra i inquietant, capaç de portar els personatge­s a la bogeria.

Tampoc no és habitual situar una novel·la negra al mig de la indústria aeroespaci­al. A Tolosa de Llenguadoc hi ha el complex aeroespaci­al europeu més gran. La conquesta de l’espai no ha estat tractada en la ficció francesa, a diferència del que han fet els EUA. I, tot i això, llancem coets sovint. Això sí, només hem enviat una dona a l’espai, al contrari que els EUA, que hi han enviat tants homes com dones. La desigualta­t és flagrant.

També reflecteix el món dels mitjans de comunicaci­ó. Periodiste­s de ràdio em van parlar d’aquesta rivalitat entre els presentado­rs, les estrelles, i els periodiste­s. Uns són la noblesa, els altres tropa.

Què l’atreu de la ràdio? Em permetia coses com introduir una trucada del psicòpata en un programa en directe. I carregar Christine amb el pes addicional de ser famosa.

Una part passa a Catalunya... Petita. El meu llibre més espanyol és el segon, però m’és familiar el Pirineu de Lleida i fins i tot vaig tenir una nòvia a Barcelona, a qui anava a buscar a la sortida del seu institut, que era a la Pedrera, fa molts anys. La meva geografia és el sud-oest francès, és la meva Escandinàv­ia. Els Pirineus són tan criminals com Suècia. Migdia-Pirineus és una regió més gran que Bèlgica.

Com definiria el seu dolent? Hirtmann és el mirall de Servaz, el seu cantó fosc, tenen molts punts en comú i els mateixos gustos. Però davant Hannibal Lecter que és un James Bond del mal que ho sap fer tot –fins i tot cuinar– els meus personatge­s cometen errors, fins i tot els bons són gent que enganya la parella, que deixa els seus pares en una residència i se’n sent culpable...

Hi ha un sensesostr­e culte. No és cap contradicc­ió, al contrari. Cert nivell de cultura, intel·ligència i passió pels llibres et poden fer sortir de la societat, en lloc d’integrar-t’hi, perquè avui se’ns exigei-

“La violència psicològic­a pertorba i inquieta més que no pas la física”

xen altres coses. És trist però és així. Hi ha formes d’adaptació que són una amputació. Vivim la societat de la tecnologia, la rapidesa, el món superficia­l. No hi ha pensament profund, ens quedem a la superfície de les coses. I hi ha gent que, per mantenir aquesta posició intel·lectual, podria quedar-ne fora.

L’estructura és operística. Catherine Clément té un assaig sobre l’òpera com a lloc on les dones són maltractad­es, abandonade­s, assassinad­es o se suïciden, condemnade­s a un destí tràgic. Aquest fil musical en tres actes es va imposar.

Dosifica els cops al lector? Sí. L’estructura és in crescendo, perquè així funcionen els assetjador­s: comencen per petites coses, sense importànci­a aparentmen­t.

De debò van enxampar un criminal que llegia els seus llibres? Una càmera d’hotel el va agafar amb el meu llibre sota el braç. Em va produir un gran malestar, es tracta d’un home que ha matat quatre fills i la dona. L’únic que em va consolar és que els seus crims no tenien res a veure amb els del meu llibre. Si no, hauria deixat d’escriure.

“A l’òpera les dones són maltractad­es, abandonade­s o assassinad­es”

 ??  ??
 ?? DAVID AIROB ?? Bernard Minier fotografia­t ahir al centre de Barcelona
DAVID AIROB Bernard Minier fotografia­t ahir al centre de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain