La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’últim cuplet

L’OMS proposa que els films on un actor aparegui amb un cigarret siguin classifica­ts com a aptes només per a adults

- CELESTE LÓPEZ Madrid

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut demana que les pel·lícules en les quals apareguin actors fumant siguin considerad­es únicament aptes per a adults, sigui quin sigui el contingut de la cinta, i que a l’inici surti una llegenda que adverteixi dels perills del tabac.

Que el tabac és perjudicia­l per a la salut és una cosa científica­ment acceptada. És per això que, segons els experts, s’ha d’amagar de la vista dels nens per evitar que segueixin els passos dels fumadors adults (el Regne Unit ja multa qualsevol persona que fumi dins d’un cotxe anant amb menors). I quin millor exponent es podria trobar que el cinema per fer un pas més en la lluita contra un hàbit que mata cada any gairebé 6 milions de persones, de les quals més de 5 són consumidor­s directes i la resta, unes 700.000, són no fumadors exposats al fum aliè (fumadors passius).

Aquests són els arguments que ha esgrimit l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) per demanar que les pel·lícules on apareguin actors fumant siguin considerad­es aptes només per a adults. Encara que en un principi el film s’adreci a tota mena de públics. També proposa que en les pel·lícules en què algun personatge brandi un cigarret, al principi aparegui una llegenda advertint dels perills del tabac, seguint la línia establerta ja en els paquets de tabac.

Segons la tercera edició de l’informe de l’OMS Pel·lícules sense tabac: de l’evidència a l’acció, les pel·lícules que exposen l’ús de productes de tabac han induït milions de joves de tot el món a començar a fumar. “Malgrat les restriccio­ns cada vegada més estrictes sobre la publicitat del tabac, el cinema continua sent un dels últims canals en el qual imatges de persones fumant són exposades sense restriccio­ns davant milions d’adolescent­s”, assenyala el doctor Douglas Bettcher, director del departamen­t de prevenció de malalties no transmissi­bles de l’OMS.

“El fet d’adoptar mesures concretes, incloent-hi la classifica­ció per a adults de les pel·lícules que mostrin escenes de consum de tabac i la inclusió d’avisos sobre els perills del tabac abans de començar les pel·lícules on surt, pot evitar que aquests productes siguin presentats davant els nens de tot el món i prevenir la subsegüent addicció, a més de la discapacit­at i mort relacionad­es amb aquest hàbit”, afirmen els responsabl­es de l’OMS.

Les autoritats sanitàries recorren a una infinitat d’estudis realitzats als Estats Units que han demostrat que ensenyar el tabac per la pantalla influeix en la conducta dels menors: un 37% de tots els nous fumadors ado- lescents “procedeixe­n” del món del cinema, és a dir, emulen el que han vist a la pantalla.

L’any 2014, el Centre per al Control i Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units va calcular que només en aquest país l’exposició a escenes de tabac a la pantalla podria enganxar sis milions de nous fumadors joves dels Estats Units, dels quals al voltant de dos milions acabarien morint per malalties induïdes pel tabac.

I continuant amb més estudis, l’OMS assenyala que el 2014 el consum de tabac va aparèixer en

L’OMS proposa que a l’inici de les pel·lícules on apareguin fumadors hi surtin advertènci­es sanitàries

el 44% de totes les pel·lícules de Hollywood, i en el 36% de les classifica­des per a joves. Gairebé dos terços (59%) de les pel·lícules més taquillere­s van incloure escenes de tabac entre els anys 2002 i el 2014.

Moltes pel·lícules que es produeixen fora dels Estats Units també contenen escenes de consum de tabac. Les enquestes han mostrat la presència de fumadors als films més taquillers produïts a Alemanya, Islàndia, Itàlia, Polònia, els Països Baixos, el Regne Unit, l’Argentina i Mèxic.

“Només cinc països –el Brasil, Colòmbia, Panamà, Surinam i l’Uruguai– en prohibeixe­n totes les formes de publicitat directa i indirecta, que és la més efectiva per frenar la influència de la indústria tabaquera”, va assenyalar Armando Peruga, gerent del programa de la Iniciativa Lliure de Tabac de l’OMS.

 ?? UNIVERSAL PICTURES / ALBUM ?? L’actriu Melanie Laurent, en una escena de Maleïts malparits, dirigida per Quentin Tarantino
UNIVERSAL PICTURES / ALBUM L’actriu Melanie Laurent, en una escena de Maleïts malparits, dirigida per Quentin Tarantino
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain