La Vanguardia (Català-1ª edició)

Renovar-se o morir

La direcció es planteja una consulta per revisar des del nom fins al marc ideològic

- JOSEP GISBERT Barcelona

La direcció de CDC transmet a les bases que tot pot ser modificat en el congrés de refundació del juny.

Absolutame­nt tot està en procés de revisió, des del nom fins al marc ideològic. Aquest és el missatge que la direcció de CDC vol transmetre a les seves bases abans del congrés de refundació previst per a principis del mes de juny i que el partit ha començat a preparar perquè sigui la militància, precisamen­t, la que tingui l’última paraula. “Afrontem un procés de refundació amb mentalitat oberta, en què es podrà parlar de tot i es revisarà tot el que calgui, amb voluntat de generar un instrument que ocupi l’espai central del sobiranism­e, que duri en el temps i que estigui a l’altura del que el país reclama”, va explicar ahir la portaveu de CDC, Marta Pascal, després d’una reunió del comitè executiu que va dibuixar les línies mestres de la renovació que es plantejara­n als quadres de la formació dissabte en una sessió del consell nacional.

Unes línies mestres que passen per “no defugir cap debat” i “donar la paraula no només a la militància, sinó també a tota persona que se senti interpel·lada fora del partit”, és a dir, per obrir el debat més enllà de CDC. I la intenció és fer-ho en tots els fronts possibles: el del nom i les sigles, el del marc ideològic, el de l’organitzac­ió interna, el de la distribuci­ó territo- rial i sectorial, el de l’elecció de càrrecs, el del finançamen­t del partit... i tots els que es vagin suscitant. El que no està decidit és quins mecanismes de participac­ió es faran servir i com s’articulara­n, partint de la base que, per molt que el debat s’obri al conjunt de la societat, l’última paraula sobre les qüestions d’ordre més intern haurà de correspond­re estrictame­nt a les bases. La idea que va guanyant pes és la de fer un procés participat­iu ampli, que, més enllà de les reunions territoria­ls i sectorials tradiciona­ls i dels canals de comunicaci­ó habituals, es podria concretar en una consulta o en una macroenque­sta que permetés als interessat­s –militants i simpatitza­nts– pronunciar-se sobre totes les incògnites plantejade­s.

A tall d’exemple, els militants de CDC hauran de decidir si volen escollir els seus càrrecs a través de primàries. Una opció que la direcció veu de bon ull, però que no pensa donar per tancada per no interferir precisamen­t en el criteri que acabin adoptant les bases. I aquesta és, en realitat, la posició que la cúpula de la formació té intenció de mantenir respecte a tots els temes que quedin oberts en aquest procés de refun- dació. “El nostre gran repte ara és el de la credibilit­at”, subratllen fonts de la direcció del partit, conscients que d’entrada ara es tracta, sobretot, de transmetre una imatge clara que “anem de debò”. “Quan diem que volem que la militància tingui un paper actiu, no serà façana, sinó que el tindrà de veritat”, va reblar Marta Pascal, que va remarcar que, en conseqüènc­ia, “el paper de les bases serà fonamental”. Per aquesta raó, en la reunió del consell nacional de dissabte no es farà cap plantejame­nt tancat, sinó al contrari, es presentara­n les línies mestres dissenyade­s ahir i s’obrirà formalment el debat. I l’encarregat de fer-ho serà Artur Mas mateix, que des que va deixar la presidènci­a de la Generalita­t treballa justament en la refundació de CDC, que culminarà en el congrés del mes de juny.

Paral·lelament, els càrrecs interns sorgits de l’últim congrés celebrat el 2012 a Reus es van adaptant a les noves circumstàn­cies. Ahir, per exemple, Jordi Cuminal –que va ser director general de Comunicaci­ó del Govern amb Artur Mas– es va fer càrrec de les responsabi­litats de comunicaci­ó del partit, que fins ara tenia Francesc Sánchez, que ha passat a exercir les funcions d’organitzac­ió que duia a terme Josep Rull i que per encàrrec exprés de l’expresiden­t de la Generalita­t ha assumit la tasca de preparació del congrés de refundació.

La cúpula descarta donar per tancat cap pla de futur per mostrar la seva credibilit­at davant les bases

 ?? CDC ?? Carles Puigdemont conversa amb Artur Mas, en presència de Francesc Sánchez i Jordi Turull
CDC Carles Puigdemont conversa amb Artur Mas, en presència de Francesc Sánchez i Jordi Turull

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain