La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Cal canviar abans no sigui massa tard”

Conservado­rs i progressis­tes d’Iowa coincideix­en en la necessitat d’un canvi però discrepen sobre la direcció que ha de prendre el país

- JORDI BARBETA Des Moines (Iowa). Correspons­al

Recorrent els pobles d’Iowa a través dels seus interminab­les camps de blat de moro i saltant de comtat a comtat per autopistes amb omnipresèn­cia de camions de gran tonatge no costa gaire de trencar els tòpics d’aquest estat amb fama de conservado­r on ningú no està satisfet amb la situació política. Hi ha un sentiment generalitz­at que és necessari un canvi. En quina direcció? Vet aquí el debat .

Al 608 de l’avinguda East Court, a Winterset, hi viuen l’Steve i la Patty. Davant de casa hi han posat un cartell de suport a Hillary Clinton. Sorprèn perquè Winterset, el poble on va néixer John Wayne, té fama de ser molt conservado­r. “Sí, som demòcrates i no som els únics”, reivindiqu­en amb orgull. Steve i Patty Weeks tenen un negoci de lloguer d’habitatges, però ella s’ha jubilat i dedica el seu temps a obtenir suports per a Hillary Clinton. És el que se’n diu una persuader. Ahir era l’encarregad­a d’adreçar-se als demòcrates, reunits a l’escola de Winterset, i subministr­ar-los arguments fins a convèncer-los que la millor opció per guanyar les eleccions presidenci­als i mantenir una política de canvis favorables a la classe mitjana no és Bernie Sanders. “En Bernie és un idealista i el que ven són somnis que no es poden fer realitat –afirma la Patty segura de si mateixa–. Tots volem canviar la situació però la candidatur­a d’en Bernie en el fons està posant en perill els canvis que amb tant d’esforç i tants obstacles hem aconseguit en els últims vuit anys amb el president Obama. I vol desmantell­ar l’Obamacare!”.

Els arguments de Patty Weeks contra els rivals sonen amb més força que la defensa de Hillary Clinton. “Bé sí, ella és una política, però és que necessitem polítics!”.

Aquesta última idea sí que és oposada al sentiment majoritari dels conservado­rs. Quan pronuncien la paraula polític ho fan amb un menyspreu com si es tractés de delinqüent­s. “Jo votaré Trump perquè no és un polític, és un home de negocis que farà que els Estats Units tornin a ser una gran nació”, afirma Steve Rock, un granger del comtat de Scott. El rebuig dels conservado­rs “als polítics” només és comparable al que proclamen ara contra els jutges.

Ed Frazier és un promotor immobiliar­i d’Alabama que ha anat fins a Iowa a donar suport al seu amic Mike Huchkabee, que hi va guanyar el caucus republicà el 2008. “Les esglésies han construït aquesta nació i és a Déu a qui hem d’obeir, no pas a aquests jutges que pretenen decidir com he de viure jo i com ha de viure vostè. Hem de rebel·lar-nos abans que sigui massa tard”.

Marlú Abarca té 23 anys i està anant a totes a la campanya de Bernie Sanders. És graduada en Psicologia i treballa en un programa governamen­tal per ajudar alumnes de secundària a preparar l’ingrés a la universita­t.

“Sóc la primera generació de la meva família que ha pogut obtenir una graduació –explica aquesta filla d’immigrants mexicans– i estic amb en Bernie perquè és el campió en la defensa de l’accés assequible a la universita­t. Jo he comprovat en la meva vida la importànci­a de ser educat. L’educació és el factor determinan­t de la mobilitat social”.

Ahir la Marlú també estava lluitant en el seu caucus amb els amics de Patty Weeks. Totes dues, com Steve Rock i Ed Fazier, formen part del mosaic dels Estats Units.

“És cert que Hillary Clinton és una política, però és que necessitem polítics”, diu Patty Weeks

 ?? LARRY W. SMITH / EFE ?? Un home disfressat d’Oncle Sam mira l’aparador d’una botiga a Des Moines (Iowa) amb les cares dels candidats
LARRY W. SMITH / EFE Un home disfressat d’Oncle Sam mira l’aparador d’una botiga a Des Moines (Iowa) amb les cares dels candidats
 ?? J.B. ?? Steve Rock i la seva dona, Kris, seguidors de Trump
J.B. Steve Rock i la seva dona, Kris, seguidors de Trump
 ?? J.B. ?? Marlú Abarca, partidària de Sanders
J.B. Marlú Abarca, partidària de Sanders

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain