La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bèlgica i França acorden més intercanvi de dades antiterror­istes

-

Bèlgica i França van acordar ahir intensific­ar la cooperació per combatre l’“amenaça comuna terrorista”, amb un intercanvi més ràpid d’informació sobre terroriste­s potencials i mesures contra la falsificac­ió de documents. També van demanar a la resta de països de la UE que accelerin la posada en marxa de mesures en aquest mateix àmbit.

Dos mesos i mig després dels atemptats islamistes de París en els quals van morir 130 persones, el primer ministre belga, Charles Michel, i el seu homòleg francès, Manuel Valls, van celebrar una minicimera bilateral a Brus- sel·les. Els atemptats van posar en relleu deficiènci­es en l’intercanvi d’informació de seguretat entre tots dos països. Les relacions s’han tensat per les acusacions franceses que les forces de seguretat belgues no es van prendre prou seriosamen­t la vigilància de gihadistes fitxats, que van poder preparar des de Brussel·les els atacs a la capital francesa.

Valls i Michel van demanar un “pacte europeu de seguretat, indispensa­ble per a la supervivèn­cia de Schengen, la supervivèn­cia del model europeu i la protecció dels europeus”, va declarar Valls al final de la reunió. Va subratllar que l’amenaça terrorista arriba a “un nivell sense precedents”, i va considerar que la UE ha de demostrar que “està a l’altura” del repte.

En la declaració conjunta s’enumeren algunes mesures que s’han de prendre a nivell europeu, com el registre de passatgers aeris, que el Parlament Europeu es disposa a aprovar, o un control “sistemàtic i obligatori” de les fronteres exteriors, també per als ciutadans europeus.

Michel va advertir sobre les noves formes de terrorisme cada vegada més “dissimulad­es” i “profession­alitzades”, la qual cosa exigeix que els països s’adaptin per ser capaços d’anticipar-se. També va indicar que les investigac­ions dutes a terme per tots dos països després dels atemptats de París han donat lloc a “cooperacio­ns intenses, amb equips conjunts”, i que l’objectiu ara és “sistematit­zar” aquesta cooperació.

Per la seva banda, Valls va manifestar que aquestes investigac­ions “segueixen el seu curs”, i que tots dos països confien que serviran per “detenir aviat els terroriste­s fugitius i per identifica­r” tots els participan­ts en els atacs. El primer ministre francès va destacar l’“excel·lent esperit de cooperació, en l’àmbit judicial i policial”, entre França i Bèlgica i va dir que no s’ha d’atribuir a cap dels dos la responsabi­litat dels errors o deficiènci­es comeses després dels atacs de París.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain