La Vanguardia (Català-1ª edició)

Kadírov situa un destacat opositor a Putin en el punt de mira

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

El mes passat el polèmic líder txetxè, Ramzan Kadírov, va criticar de manera rude l’oposició liberal russa, qualifican­t-la de “traïdora” i “enemiga del poble”, un terme utilitzat durant l’època estalinist­a com una acusació criminal. Malgrat la polèmica creada, el Kremlin va decidir no intervenir-hi. Però Kadírov ha tor- nat a la càrrega, amb un vídeo a la xarxa social Instagram en el qual mostra el líder opositor Mikhaïl Kassiànov en el punt de mira d’un franctirad­or. L’oposició, que considera el vídeo una amenaça de mort, va demanar ahir al Govern rus que freni el seu aliat a Txetxènia.

El vídeo a la pàgina de Kadírov d’Instagram mostra la mira telescòpic­a d’un fusell apuntant a l’exprimer ministre rus Mikhaïl Kas- siànov, president del partit liberal opositor Parnàs, i al també activista opositor i periodista Vladímir Kara-Murza mentre parlen.

Sota el vídeo es pot llegir: “Kassiànov va anar a Estrasburg a buscar diners per a l’oposició russa. Els que no ho van entendre abans, ho entendran ara”.

Kassiànov va dir ahir que considerav­a el vídeo un amenaça directa contra la seva persona i va assenyalar que pensa demanar una investigac­ió policial. Per la seva banda, Lev Ponomariov, que dirigeix el grup Pels Drets Humans a Moscou, va demanar una “resposta adequada” de les autoritats.

El vídeo, a més, coincideix amb la fi de la investigac­ió per l’assassinat de Borís Nemtsov, un aliat de Kassiànov a qui l’any passat uns sicaris van tirotejar en el centre de Moscou, a uns cent metres dels murs del Kremlin. Els fiscals acusen cinc ciutadans russos originaris de Txetxènia.

El març de l’any passat, Ramzan Kadírov va publicar un missatge a Instagram sobre l’assassinat de Nemtsov en el qual defen- sava un dels acusats, que va formar part en el passat d’un dels cossos d’elit creats pel líder de Txetxènia en aquesta regió del Caucas.

Alguns opositors, com el blogaire anticorrup­ció Aleksei Navalni, van acusar ahir directamen­t el Kremlin d’“aprovar” o “inspirar” els atacs de Kadírov.

Dmitri Peskov, portaveu del president rus, Vladímir Putin, va prometre que s’estudiarà el vídeo de Kadírov. “Sinceramen­t, no fem un seguiment d’Instagram, ni tampoc de Kadírov a Instagram. Però, per descomptat, he vist aquests missatges en els mitjans de comunicaci­ó. Mirarem de què es tracta”, va explicar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain