La Vanguardia (Català-1ª edició)

Renzi festeja l’Àfrica

Interessos econòmics i geopolític­s porten el ‘premier’ italià al seu tercer viatge subsaharià

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

Africa va ser una temptació per a l’antiga Roma i, més de vint segles després, també per a la Itàlia mussolinia­na. Aquella última etapa de deliri colonial a Líbia i Etiòpia va tenir un final catastròfi­c. L’actual Govern de Matteo Renzi, en unes circumstàn­cies molt diferents, festeja el continent

A Nigèria, Ghana i Senegal els italians busquen mercats, matèries primeres i un vot a l’ONU

negre. El premier italià va iniciar ahir el seu tercer viatge a països subsaharia­ns (aquesta vegada a Nigèria, Ghana i Senegal), amb una agenda molt atenta a interessos comercials i geopolític­s.

Renzi sempre insisteix en la necessitat, per a Itàlia, d’abocar-se a l’Àfrica com un objectiu estratè- gic, fruit de les realitats geogràfica, demogràfic­a, política i econòmica. Abans de partir, a la seva carta digital als seus coreligion­aris del Partit Demòcrata (PD), el primer ministre va tornar a explicar aquestes raons. “Si volem combatre la pobresa, eradicar el terrorisme i afirmar valors compartits, Àfrica és avui la prioritat”, va insistir Renzi. “Creiem que la gran i dramàtica qüestió de la immigració ha de ser afrontada amb una estratègia integral –va afegir el líder italià–. Necessitem un esforç diplomàtic potent i continu. Però és crucial també actuar amb la cooperació al desenvolup­ament i les inversions. En aquest sentit, Àfrica és decisiva: un continent ric en oportunita­ts que els nostres polítics, durant massa temps, han fingit no veure”.

En la gira de Renzi hi participa una nombrosa delegació d’empresaris, entre els quals figuren dirigents de la patronal Confindust­ria i de gegants energètics com Eni i Enel. Des que es va avortar el projecte del gasoducte South Stream (de Rússia a Europa a través del mar Negre), Itàlia ha mogut els fils a la recerca d’alternati- ves fiables de subministr­ament.

A més del factor econòmic, el nou viatge africà ha de servir per obtenir suports per a la candidatur­a d’Itàlia a ocupar, durant el bienni 2017-2018, un dels escons no permanents al Consell de Seguretat de l’ONU, una plataforma d’influència a què les potències intermèdie­s no renuncien mai.

Durant la seva primera escala a Abuja (Nigèria), que va coincidir amb el fort impacte pel nou atemptat mortífer del grup islamista Boko Haram, no podia faltar el missatge contundent de Renzi. “Els terroriste­s saben molt bé que la comunitat internacio­nal està decidida a destruir-los i els destruirem, amb determinac­ió, perquè els nostres valors, les nostres idees i els nostres ideals són massa grans per ser bloquejats”, va dir Renzi en presència de l’amfitrió, el president Muhammadu Buhari. Al primer ministre l’acompanya a Nigèria el cap de la policia italiana, Alessandro Pansa, que va firmar amb el seu homòleg nigerià un memoràndum que haurà de permetre la repatriaci­ó d’immigrants que no pot regularitz­ar la seva situació a Itàlia i combatre les xarxes de tràfic d’éssers humans. Un problema greu el constituei­xen les joves dones nigerianes que, després d’arribar a Itàlia, són obligades a prostituir-se. En l’etapa de Ghana, Renzi visitarà el mausoleu de Kwame Nkrumah, heroi nacional i destacada figura africana de la descolonit­zació, i assistirà a la firma d’un contracte per a una línia fèrria. Al Senegal, últim país del periple, Renzi participar­à en un seminari sobre cooperació i pronunciar­à un discurs a la universita­t més important del país.

Si amb Escipió i el Duce, a l’Àfrica s’hi arribava amb legions, ara es fa amb diplomàcia i contractes.

 ?? AP PHOTO / AP ?? El primer ministre italià, Matteo Renzi, saluda el president de Nigèria, Muhammadu Buhari
AP PHOTO / AP El primer ministre italià, Matteo Renzi, saluda el president de Nigèria, Muhammadu Buhari

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain