La Vanguardia (Català-1ª edició)

La guerra a Síria continua malgrat la negociació a Ginebra

-

La guerra impedeix de negociar la pau a Síria. Les converses de Ginebra no podrien haver començat pitjor. L’exèrcit sirià bombardeja els suburbis de Damasc i les milícies rebels contraataq­uen. Els morts continuen amuntegant-se i les últimes ofensives del règim al nord del país, a la zona d’Alep, han provocat un nou èxode de tres mil refugiats cap a Turquia.

L’escenari és tan dolent que el més fàcil seria donar per fracassade­s les negociacio­ns. Tot i això, Staffan de Mistura, mediador de l’ONU, no llança la tovallola. Ahir es va veure per primera vegada amb les forces de l’oposició que són lleials a l’Aràbia Saudita. Va ser una reunió per constatar el que és obvi, però almenys va ser una trobada oficial, similar a la que Mistura va celebrar diumenge amb la delegació governamen­tal.

Les posicions no poden ser més dispars. L’oposició, que respon al nom d’Alt Comitè de Negociació, va explicar a Mistura que no pensa iniciar cap diàleg mentre l’exèrcit sirià no decreti un alto el foc. El règim de Baixar al-Assad rebutja que aquesta treva sigui una condició prèvia i insisteix que, en tot cas, hauria de ser una conseqüènc­ia de les negociacio­ns. Així doncs, de moment, no hi ha res de què parlar.

Fa tres dies que l’exèrcit bombardeja els suburbis de Damasc sota control rebel. Utilitza barrils carregats d’explosius que llança des d’helicòpter­s sobre la població civil. Només al barri de Muadhamiya han caigut 60 bombes de barril des de dissabte. Enmig d’aquesta ofensiva, l’Estat Islàmic va perpetrar diumenge un atemptat suïcida a Damasc, al districte de Sayyida Zainab. Almenys 70 persones hi van perdre la vida i un centenar van resultar ferides.

Aquest tipus d’atemptats demostra, als ulls del règim, que l’oposició està en mans de fanàtics gihadistes, gent com Muhammad Al·luix, membre del grup armat Jaix al-Islam i cap de l’alt comitè de negociació.

La seva presència a Ginebra ha estat un dur revés per a Rússia, aliat de Damasc i únic país amb prou força militar i diplomàtic­a per imposar una solució política al conflicte. El Kremlin conside- ra que Jaix al-Islam és una organitzac­ió terrorista. Riad ha imposat la seva presència a Ginebra, de la mateixa manera que Turquia hi ha vetat els kurds, actors que Moscou considera imprescind­ibles per poder segellar la pau.

L’oposició exigeix un alto el foc abans de qualsevol tracte amb el règim, però Al-Assad s’hi nega

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain