La Vanguardia (Català-1ª edició)

Birmània inicia una nova era amb un Parlament rendit a San Suu Kyi

El partit de la premi Nobel de la Pau té majoria absoluta a les dues cambres

- ISIDRE AMBRÓS Hong Kong. Correspons­al

Birmània va iniciar ahir una nova era. La Lliga Nacional per a la Democràcia (LND), liderada per Aung San Suu Kyi, va inaugurar el primer Parlament democràtic del país en més de mig segle. Una jornada històrica, no exempta de simbolisme, que situa la premi Nobel de la Pau davant el repte d’aixecar un país devastat per la gestió dels militars.

La Dama de Rangun, com anomenen afectuosam­ent els birmans Aung San Suu Kyi, i alguns dels seus seguidors van viure ahir una jornada especial. Un dia pel qual sospiraven des de feia 25 anys. Ella i 389 parlamenta­ris més van prendre possessió dels seus escons després d’obtenir més del 80% dels vots en les legislativ­es de novembre del 2015. Un acte que haurien d’haver celebrat el 1990, però en aquella ocasió els militars es van espantar, van anul·lar els comicis i van empresonar San Suu Kyi i molts dels seus seguidors.

La sessió d’ahir, en canvi, va marcar l’inici d’una nova etapa en la llarga transició dissenyada per l’última junta militar i que va començar a executar el 2011 l’actual president, Thein Sein. L’hemicicle, dominat fins ara pels militars i el seu afí Partit del Desenvolup­ament i la Solidarita­t de la Unió, es va veure tenyit del color carbassa que vestien els diputats de la fins fa poc històrica oposito- ra Lliga Nacional per a la Democràcia.

“Avui és un dia de la història política de Birmània del qual podem estar orgullosos”, va dir Win Mynt, mà dreta de San Suu Kyi i diputat de l’LND, després de ser elegit president de la Cambra Baixa. Aquest advocat de 65 anys i ex-pres polític –com més d’un centenar de nous diputats– és un dels pocs membres de la nova majoria amb experiènci­a parlamentà­ria en qui es pot recolzar San Suu Kyi en el seu monumental repte d’aixecar un país en estat ruïnós. Un Estat de 51,5 milions d’habitants, on un terç d’ells viu per sota del llindar de pobresa i el 70% no té electricit­at.

Per començar, la Nobel de la Pau ha enviat els seus diputats, la majoria d’ells sense coneixemen­ts polítics, a classes de Dret polític i constituci­onal birmà els últims dos mesos.

L’escassa formació dels membres del seu partit és, tot i això, un més dels múltiples desafiamen­ts que afrontarà a partir d’ara la Dama de Rangun. Per començar, ha de definir quin serà el seu paper en la nova majoria, ja que la Constituci­ó dissenyada pels militars impedeix el seu accés a la presidènci­a perquè té familiars estrangers (els seus fills, que tenen passaport britànic).

A més, malgrat que disposa de majoria absoluta parlamentà­ria, es veurà obligada a pactar amb els militars. L’exèrcit manté el 25% dels escons i el poder de veto constituci­onal, així com el control dels ministeris d’Interior, Defensa i Fronteres. San Suu Kyi entreveu el poder, però encara li queden esculls per superar, malgrat que ha garantit als seus seguidors que estarà per sobre del futur president.

Els militars controlen un 25% del Parlament i les carteres de Defensa, Interior i Fronteres

 ?? HEIN HTET / EFE ?? Aung San Suu Kyi, al centre, envoltada dels diputats de la seva formació, vestits de color carbassa
HEIN HTET / EFE Aung San Suu Kyi, al centre, envoltada dels diputats de la seva formació, vestits de color carbassa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain