La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una baralla a trets en un aniversari acaba amb 11 morts a Mèxic

-

Una festa d’aniversari va acabar en un bany de sang a l’estat de Guerrero (sud), un dels més violents de Mèxic. Almenys 11 persones van morir en un tiroteig durant el festeig.

Segons les versions d’alguns parents, la violència es va desencaden­ar arran d’una baralla entre les dues famílies que celebraven els 15 anys d’una dels seus membres. Tot va passar dissabte a la nit al poble d’El Cundancito, situat al municipi de Coyuca de Catalán, una zona muntanyosa de Guerrero.

El governador de l’estat, Héctor Astudillo, va explicar ahir als mitjans que dissabte “es va intentar arribar al lloc a la nit i els que anaven en diverses patrulles van ser rebuts a trets”. El governador no va donar més detalls del cas, que està sent investigat.

Els quinze anys són una etapa crucial a Amèrica Llatina, i solen celebrar-se amb la tradiciona­l festa de la quinceañer­a, en les quals les nenes s’engalanen amb fastuosos vestits i reuneixen famílies i amics.

Guerrero té un dels índexs més alts d’homicidis i segrestos de Mèxic i en els últims mesos ha viscut una escalada de violència a les zones muntanyose­s, on operen diversos càrtels de la droga. A les serres es conrea la rosella i es fa la provisió de la goma d’opi que és enviada als Estats Units.

Aquest mateix cap de setmana, una turista mexicana va ser assassinad­a a trets molt a prop d’allà mentre anava amb cotxe amb el seu marit, que va resultar ferit. La parella, que es dirigia de la capital a la localitat costanera de Zihuatanej­o per celebrar la seva lluna de mel, va ser víctima d’una emboscada diumenge a la matinada per uns delinqüent­s.

Va ser també a Guerrero on, el setembre del 2014, van desaparèix­er els 43 estudiants de l’Escola Normal Rural d’Ayotzinapa al municipi d’Iguala.

Fa quatre dies es van trobar set cadàvers a la capital de l’estat, Chilpancin­go, i a la regió de Tierra Caliente 21 homes que anaven a un casament van ser segrestats el 9 de gener per un escamot armat i van ser alliberats una setmana després.

L’estat se’l disputen diversos grups criminals, especialme­nt a la zona centre, on tres lluiten pel control territoria­l. Los Ardillos i Los Rojos es disputen Chilapa, un punt estratègic per al control de la rosella. A més els Rojos lluiten pel control de Chilpancin­go amb el càrtel de la Sierra del Sur.

Així mateix, el port d’Acapulco, la zona més turística de la regió, s’ha convertit en la tercera ciutat més perillosa del món, segons un recent estudi de l’oenagé Consell Ciutadà per a la Seguretat Pública i la Justícia Penal, atès que acumula 104 homicidis per cada 100.000 habitants.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain