La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els emergents demanen a Sánchez que es decideixi però s’exclouen l’un a l’altre

Rivera demana al PSOE que sigui responsabl­e, i Iglesias, que aposti per l’esquerra

- FERNANDO GARCÍA IÑAKI ELLAKURÍA Madrid / Barcelona

La determinac­ió de Pedro Sánchez de construir una majoria alternativ­a a un govern presidit per Mariano Rajoy l’ha col·locat al centre del tauler polític. En espera que els líders popular i socialista s’entrevisti­n avui al palau de la Zarzuela amb el Rei –tancant la segona ronda de contactes–, ahir els dos partits emergents, Podem i Ciutadans, van festejar el secretari general del PSOE i li van oferir pactes de diferent signe.

Pablo Iglesias li va reiterar la invitació a construir un govern “de canvi i de progrés” amb Podem i IU. I Albert Rivera, a formar un executiu “de transició” amb el su- port o abstenció de PP i Ciutadans. Però els líders de les formacions lila i taronja es van excloure d’un pacte d’investidur­a i de govern en què participi l’altre, cosa que estreny el marge, per si mateix força estret, per trobar una sortida que trenqui l’actual bloqueig postelecto­ral.

“Amb Podem i C’s alhora no es pot”, va advertir Iglesias a Sánchez mentre deixava clar que el seu grup i els aliats de les confluènci­es territoria­ls –En Comú Podem, En Marea i Compromís-Podem– votarien no a un pacte o coalició entre el PSOE i C’s. Va adduir que, com segons ell havia reconegut Albert Rivera “assenyadam­ent i honestamen­t”, si bé Podem i C’s podrien acordar una reforma electoral i algunes altres mesures legislativ­es, la “incompatib­ilitat” dels seus programes econòmics els im- pedirien poder governar plegats.

El líder de Podem va dedicar al del PSOE unes quantes carícies d’ós. En to suau però amb paraules punxants, li va dir que li continuari­a allargant la mà amb “generosita­t i paciència”, malgrat que ja s’ha perdut “un temps preciós” per culpa de la “indefinici­ó” de Sánchez davant l’oferta d’un govern que tingui el líder socialista com a pre- sident i a ell com a vicepresid­ent.

Per argumentar el caràcter presumptam­ent generós del seu oferiment, Iglesias va apel·lar al fet que els vots de Podem, les confluènci­es aliades i IU superin els del PSOE. I va afegir: “És difícil ser més generosos i donar-los una oportunita­t de govern malgrat el que han demostrat en el passat amb la seva reforma laboral, amb la reforma de l’article 135 de la Constituci­ó per anteposar l’interès del deute al dels ciutadans”, va etzibar. I va parlar de les “mentides” del PSOE “havent dit que faria una cosa i en faria una altra” moltes vegades.

En la mateixa línia d’ambivalènc­ia, Pablo Iglesias es va mostrar disposat a “ajudar” Sánchez a superar els obstacles i les pressions que li arriben dels “poders econòmics” de dins i fora d’Espanya, i del seu propi partit; en particular del que va anomenar el “comando Corcuera”.

I després d’apel·lar al “bé d’Espanya” com a veritable mòbil del seu pretès altruisme envers el cap de files del PSOE, Iglesias va dir: “Ja m’agradaria que algú m’ajudés la quarta part si jo fos a la mateixa situació”.

En al·lusió a les queixes dels socialiste­s indignats amb els seus atacs a Sánchez i al PSOE, quan alhora que anunciava per sorpresa la seva proposta de coalició amb ells deia del líder socialista que només un “somriure del destí” li donava l’oportunita­t de ser president, Iglesias va dir que “en política no es pot tenir la pell tan fina”. I va considerar que l’“agressivit­at” de la presidenta socialista, Susana Díaz, i de la “vella guàrdia” del PSOE no ajuden a construir el govern d’esquerres que propugna.

“Que sigui valent!”, va dir a Pedro Sánchez perquè accepti la seva oferta i no la de qui ell mateix anomena “les dretes”. Però abans que res i “per decència” davant els ciutadans, “que es defineixi”, va demanar.

De la seva entrevista a la Zarzuela Iglesias va assegurar que el Rei li havia “transmès” l’“assenyada reflexió” que, quan un candidat decideix demanar l’aval del cap de l’Estat per optar a la investidur­a, “és raonable que tingui un projecte avançat”.

Hores abans i després de veure’s amb el Monarca, Albert Rivera va redoblar la pressió sobre Rajoy i Sánchez, a qui culpa directamen­t de la situació de bloqueig institucio­nal per la seva particular “guerra freda” i la seva negativa a dialogar.

“Espanya necessita un govern de transició, no un govern convencion­al, per impulsar unes sèrie de reformes profundes i iniciar una segona transició”, va declarar Rivera, que va confirmar que té previst començar les converses amb el PSOE i el PP aquesta setmana.

Decidit a jugar el paper de mediador entre socialiste­s i populars per evitar un avançament electoral que pot ser mortal per als inte- ressos de C’s, Rivera va expressar el seu malestar per la negativa fins ara de Rajoy d’assumir la seva “responsabi­litat” i anar al Congrés a defensar la investidur­a. “Ja n’hi ha prou de perdre el temps, Rajoy i Sánchez han de ser conscients que som a prop d’aconseguir una cosa nova, però també som a prop d’un fracàs col·lectiu que no és tenir govern”, va avisar.

Rivera va tornar a marcar distàncies amb el líder del PP: “Si Rajoy no pot combatre la corrupció al seu partit difícilmen­t podrà encapçalar aquesta nova etapa per a Espanya”, va dir. Per contra, Rivera va sostenir que hi ha un “espai comú” en els programes de C’s i PSOE que permeten explorar l’acord.

 ??  ??
 ?? DANI DUCH / EMILIA GUTIÉRREZ ?? Iglesias i Rivera es van explicar al Congrés després de veure el Rei
DANI DUCH / EMILIA GUTIÉRREZ Iglesias i Rivera es van explicar al Congrés després de veure el Rei
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain