La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PP es tanca a qualsevol opció que no passi perquè Rajoy sigui president

Els populars no avalaran en cap cas un govern del PSOE ni de Ciutadans

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Per què el PP s’ha d’abstenir perquè Pedro Sánchez o Albert Rivera siguin presidents si el PSOE no vol ni sentir parlar d’una abstenció dels seus diputats per facilitar la investidur­a de Mariano Rajoy?

Els últims moviments del president de Ciutadans, Albert Rivera, i de Pedro Sánchez, obrint converses abans amb els socialiste­s que amb els populars, fa témer a la direcció del PP que sigui això el que hi ha al darrere d’aquesta gran coalició a tres. El PP tem que els altres dos socis passin al davant del PP i facin president el líder de qualsevol dels altres dos partits.

Per aquesta raó, el comitè de direcció del PP va sortir ahir de la reunió dels dilluns, presidida per Mariano Rajoy, amb un missatge clar dirigit a socialiste­s i Ciutadans: “El PP votarà en contra de qualsevol proposta de govern que no estigui encapçalad­a per Mariano Rajoy i pel Partit Popular. El PP no donarà suport a qui no ha guanyat les eleccions ni al candidat de cap força que no sigui el candidat del PP, que és Mariano Rajoy”.

Tota una declaració d’intencions que el vicesecret­ari d’organitzac­ió popular, Fernando Mar- tínez Maíllo, va justificar perquè és “molt raonable, assenyat i democràtic respectar la voluntat de set milions d’espanyols que van votar el PP, 1.700.000 espanyols més que els que van votar el següent partit, el PSOE”.

Es tracta d’una declaració que intenta curtcircui­tar l’operació que sospiten que intenta el líder de Ciutadans. Rivera va parlar amb Rajoy fa una setmana, perquè va trucar el líder del PP al de Ciutadans, no pas al revés, com diuen al partit taronja, segons subratllav­en ahir fonts de la direcció popular, i perquè en aquesta conversa, si bé es va mostrar que “hi ha un espai per al diàleg”, va ser el mateix Albert Rivera qui va demanar que aquestes converses entre el PP i Ciutadans no comencessi­n fins després de la segona ronda de contactes del Rei amb els partits, que s’acaba demà. A partir d’aquell moment, Mariano Rajoy, segons les mateixes fonts, estava disposat a reunir-se immediatam­ent per intentar “acostar posicions”.

I ha estat així. El PP només espera que passi el dia d’avui, quan el president del Govern central en funcions tornarà a transmetre al Rei que no disposa dels suports necessaris per sotmetre’s a una sessió d’investidur­a, “si les circumstàn­cies no canvien” –i ahir no havien canviat–. Rajoy vol mantenir la coherència amb el que ja va fer en la seva primera audiència amb el Rei, quan va declinar l’oferiment de Felip VI de sotmetre’s a la investidur­a per falta de suports.

Perquè continua sense tenir-los una setmana després. El president en funcions només té, ara com ara, l’expectativ­a d’unes converses amb Ciutadans que, d’altra banda, no garanteixe­n res perquè amb els vots de Ciutadans no n’hi hauria prou per assolir la investidur­a de Rajoy, que passa inexorable­ment per alguna entesa amb el PSOE, sigui amb el vot favorable o l’abstenció del partit de Sánchez.

Malgrat la rellevànci­a del PSOE, Martínez Maíllo no va estalviar crítiques al secretari general del partit, a qui es va referir durant tota la roda de premsa d’ahir com “el Senyor del No”, per la negativa a parlar amb el PP, en un comportame­nt que va arribar a dir que és fins i tot gairebé “antidemocr­àtic”.

I, per abundar en aquestes crítiques, els populars van posar de manifest les discrepànc­ies que han dirigit al si del PSOE i que han quedat patents en les converses que han transcendi­t del comitè federal, que van fer que es preguntess­in el perquè de les advertènci­es de Susana Díaz a Pedro Sánchez que digui la veritat als militants. “Que altres vegades ha mentit als militants?, que no la diu habitualme­nt?, que va mentir als militants quan va cedir els senadors als independen­tistes?”.

Tots aquests dubtes i crítiques fan pensar al PP que amb un altre candidat socialista que no fos Pedro Sánchez seria més fàcil l’entesa, en vista del posicionam­ent d’alguns, i així va tornar la pulla d’altres partits que veuen en un PP sense Rajoy més possibilit­ats d’arribar a un acord per a la investidur­a amb el Partit Popular.

El president del PP traslladar­à al Rei que continua sense suports per intentar formar govern

 ?? BALLESTERO­S / EFE ?? El vicesecret­ari d’organitzac­ió del PP, Fernando Martínez Maíllo, a la roda de premsa d’ahir després de la reunió del comitè de direcció
BALLESTERO­S / EFE El vicesecret­ari d’organitzac­ió del PP, Fernando Martínez Maíllo, a la roda de premsa d’ahir després de la reunió del comitè de direcció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain