La Vanguardia (Català-1ª edició)

El precedent del pacte del Majestic

El 1996 el president del Congrés va donar tres setmanes a Aznar per negociar amb CiU i PNB

- MARIÁNGEL ALCÁZAR Barcelona

A José María Aznar li faltaven vint escons per aconseguir la majoria absoluta en el debat d’investidur­a quan el 13 d’abril del 1996 el llavors rei Joan Carles el va proposar com a candidat a president del Govern central. Entre la seva designació i la seva investidur­a, el 4 de maig, van passar tres setmanes en què es va firmar l’anomenat pacte del Ma- jestic, un acord que el PP va negociar des de l’endemà de saber-se el resultat electoral per aconseguir els vots de Convergènc­ia i Unió, del Partit Nacionalis­ta Basc i de Coalició Canària.

El Partit Popular va guanyar les eleccions celebrades el 3 de març amb 156 escons, enfront dels 141 del PSOE. Aznar no tenia més remei, com va fer Felipe González la legislatur­a anterior, que intentar un pacte amb els nacionalis­tes de CiU i el PNB. A diferència del líder socialista, que ja comptava amb aquests suports ferms quan va ser proposat pel Rei, Aznar afrontava el seu debat d’investidur­a sense haver tancat encara un acord amb CiU per aconseguir els vots a favor dels seus 16 diputats, que amb els 5 del PNB i els 4 de Coalició Canària garantien la majoria absoluta al Congrés i el seu nomenament com a president del Govern.

La ronda de consultes del Rei que va seguir les eleccions del 3 de març es va tancar després d’una doble volta, interrompu­da per les vacances de Setmana Santa, amb la designació d’Aznar, que el rei Joan Carles va comunicar a Federico Trillo, aleshores president del Congrés. Trillo va decidir ajornar la sessió d’investidur­a fins al 3 de maig, per donar temps a PP i CiU de tancar els seus acords. Això es va aconseguir finalment el 28 d’abril, quan es va firmar l’anomenat pacte del Majestic després que Aznar va arribar amb Pujol a un acord programàti­c que garantia la investidur­a.

El candidat va rebre l’encàrrec del Rei abans de disposar dels suports necessaris per a la investidur­a

 ?? KIM MANRESA ?? Una foto històrica del dia que es va tancar el pacte, el 28 d’abril del 1996
KIM MANRESA Una foto històrica del dia que es va tancar el pacte, el 28 d’abril del 1996

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain