La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un bienni reformista

Més que un govern de gran coalició, Espanya necessita un pacte de gran ambició

- Rafael Jorba

La Fundación España Constituci­onal ha publicat un manifest titulat “Davant la situació política”. Els membres d’aquesta fundació –exministre­s de la UCD, el PSOE i el PP– advoquen per “la via d’una gran coalició, de dos o més partits constituci­onalistes, amb un programa concret i firmat, almenys per a mitja legislatur­a”. El manifest pot encertar la teràpia, però s’equivoca en el diagnòstic: situa com a factor determinan­t d’aquesta gran coalició la situació d’“extraordin­ària gravetat” que planteja el procés d’independèn­cia a Catalunya.

No discrepo tant de la fórmula que es proposa com del caràcter reactiu, a la defensiva, del manifest. El problema català no és només el resultat de la fugida cap endavant del sobiranism­e, sinó que és també l’expressió del problema espanyol en el seu conjunt: la falta d’un projecte col·lectiu, de caràcter proactiu, capaç d’actualitza­r el pacte constituci­onal del 1978. Més que un govern de gran coalició, Espanya necessita un pacte de gran ambició a què es convidi a tots els partits parlamenta­ris, sense apriorisme­s ni exclusions, amb una ponència constituci­onal i una taula social per definir els pactes de la Moncloa del segle XXI.

Apuntaré només alguns ítems. Regeneraci­ó democràtic­a: corrupció sistèmica, finançamen­t de partits i sistema electoral. Federació: reconeixem­ent de les nacions hispànique­s –les nacionalit­ats de la Constituci­ó del 1978– en una Espanya entesa com a nació de nacions; un federalism­e simètric en drets i deures, que garanteixi la igualtat de tots els ciutadans, i asimètric, en competènci­es, sobretot les que es deriven dels fets diferencia­ls (llengua, cultura, dret civil...). Finançamen­t autonòmic: l’efectiva aplicació del principi d’ordinalita­t en la contribuci­ó a la solidarita­t i la revisió de la quota basca –no pas del concert–. Consell Federal: un Senat reduït, a l’estil del Bundesrat alemany, que arbitri sobre l’anomenada “competènci­a legislativ­a concurrent”. Monarquia: el Rei com a símbol de la unitat d’Espanya, però també de la diversitat dels seus pobles (preàmbul de la Constituci­ó). Unió Europea: adaptació al marc sorgit de l’ingrés d’Espanya a Europa el 1986. Estat de benestar del segle XXI: quin model social volem i de quina fiscalitat ens dotem per sustentar-lo.

Aquesta tasca, aquesta gran ambició, es podria fer en dos anys. Al final, com preveu la Constituci­ó, seria l’hora d’aprovar la reforma, dissoldre les cambres, procedir a la seva ratificaci­ó per les noves Corts i sotmetre-la a referèndum. Mentrestan­t, un govern de gestió hauria de despatxar els anomenats afers corrents, consolidar el creixement econòmic i impulsar un pla de xoc social perquè aquest creixement permeti sortir del pou als més damnificat­s pel llarg cicle de crisi. Un programa reformista per a un bienni reformista, en suma.

Hi ha una persona que està impossibil­itada per liderar-lo: Mariano Rajoy Brey. No pot presidir un projecte regeneraci­onista el responsabl­e màxim, per activa i passiva, de la corrupció del seu partit; ni pot impulsar les reformes el que ha donat repetides mostres d’inanició política.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain