La Vanguardia (Català-1ª edició)

El TC es planteja per primer cop el requerimen­t de Carme Forcadell

El Govern central vol que s’adverteixi també la comissió del procés

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

El Tribunal Constituci­onal (TC) torna a estar des d’ahir al centre de les tensions entre el Govern central, d’una banda, i el Govern i el Parlament de Catalunya, de l’altra. El motiu és que l’Executiu espanyol va presentar davant el TC el que tècnicamen­t es coneix com a incident d’execució de sentència, amb relació a la que va anul·lar la declaració rupturista aprovada pel Parlament el 9-N.

El Govern central entén, en substància, que les institucio­ns catalanes estan vulnerant aquella resolució amb la decisió d’activar la comissió d’estudi del procés constituen­t d’un Estat català. I, per primera vegada, demana al TC que utilitzi els nous instrument­s que la reforma legal de la institució va posar en marxa a finals de l’any passat per advertir directamen­t la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els mateixos membres de la comissió, de la possible existència de responsabi­litats penals si aquesta nova instància entra en funcioname­nt.

La resolució que ara s’impugna “té per objecte la mateixa voluntat decidida de posar

El Govern central creu que el Parlament intenta dur a terme un “subterfugi” per tirar endavant el procés

en marxa, al si del Parlament de Catalunya, un procés constituen­t que, com a tal, no té cabuda a la Constituci­ó”, assegura l’Executiu en les seves al·legacions. En aquest sentit, el text subratlla que la comissió es proposa explícitam­ent identifica­r “les reformes de canvi social, polític i nacional que han de configurar un procés constituen­t a Catalunya” i “l’anàlisi de les diverses modalitats d’estructura d’estat i la seva expressió constituci­onal”.

L’Advocacia de l’Estat, que ha elaborat el text, diu que “el caràcter no legislatiu de la co- missió parlamentà­ria (...) és només un subterfugi o frau per provar d’encobrir la inconstitu­cionalitat de les seves finalitats”. El Govern central creu, en suma, que s’ha atribuït “un clar efecte jurídic als treballs de la comissió”, perquè el seu informe i conclusion­s “poden donar lloc a una nova declaració política o a l’inici de decisions concretes per la consecució d’un procés constituen­t de secessió d’Espanya”.

L’Advocacia de l’Estat estima que l’informe de la comissió servirà “de fonament per a una subsegüent elaboració d’un text normatiu, o per a l’inici d’una tramitació legislativ­a, o bé per a la fixació de pautes jurídiques d’actuació” per part de la Generalita­t. I torna a subratllar que del context polític i jurídic en què s’adopta la decisió “es dedueix amb claredat que la creació d’aquesta comissió no és sinó un subterfugi o excu- sa artificios­a per continuar avançant” en el procés. Per tot plegat demana que “es requereixi” la presidenta del Parlament de Catalunya i els membres de la comissió que “s’abstinguin de la realitzaci­ó de qualssevol actuacions tendents” a posar-la en funcioname­nt.

Els membres de la comissió que serien requerits són els diputats Muriel Casals, Lluís Llach, Marta Rovira (JxSí), Joan Coscubiela, Albano Dante, Josep Lluís Franco (Catalunya Sí que es Pot), Andrea Levy i Enric Millo (PP).

 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? Carme Forcadell acompanyad­a de Lluís Corominas
ANDREU DALMAU / EFE Carme Forcadell acompanyad­a de Lluís Corominas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain