La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rabell ofereix suport per aprovar els pressupost­os

Sí que es Pot reitera que el full de ruta del 9-N és “inviable”

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

Amb el suport de la CUP a uns nous pressupost­os en l’aire, el Govern s’escarrassa per buscar pactes alternatiu­s que li permetin aprovar els nous comptes sense dependre només de l’esquerra independen­tista. Entre els possibles aliats destaca Catalunya Sí que és Pot. El seu líder, Lluís Rabell, es va reunir ahir amb Carles Puigdemont al Palau de la Generalita­t, dins de la ronda de contactes que el president manté amb tots els grups parlamenta­ris.

Entre tots dos hi va haver bona sintonia, i no només en el tema econòmic. Per començar, la formació de Rabell s’abstindrà en la pròrroga pressupost­ària “tècnica” que el Parlament votarà demà. La confluènci­a d’esquerres s’ofereix a més a facilitar els pressupost­os del 2016 si es donen una sèrie de condicions. “Per abordar l’emergència social que viu Catalunya necessitem uns pressupost­os expansius”, va insistir Rabell durant la reunió.

Moltes de les exigències que marca Sí que es Pot coincideix­en amb les dels cupaires: renegociar el sostre del deute de la Generalita­t, revertir les retallades en sanitat o educació, retirar privatitza­cions com la d’ATLL, recuperar impostos (el de succession­s) i acabar amb els concerts de les escoles que separen per sexe. És difícil imaginar que Junts pel Sí accepti alguns d’aquests punts, al- guns de tall ideològic com les privatitza­cions i el concert a les escoles que segreguen –aquest últim, blindat també per la Lomce–, i aquí hi podria haver friccions entre CDC i ERC, formacions que han mostrat posicions totalment allunyades en aquests temes. Els toca posar-se d’acord entre ells i a més, sumar un partit d’esquerres.

En tot cas, Rabell va instar Puigdemont a presentar una proposta econòmica amb la màxima celeritat. La portaveu del Govern, Neus Munté, va assenyalar després de la trobada que esperen configurar els pressupost­os les pròximes setmanes i va agrair “la bona predisposi­ció” de tots els grups amb què el president s’ha reunit fins ara. De tota manera, el conseller d’Economia, Oriol Junqueras, ja ha dit que els pressupost­os del 2016 no serien gaire diferents dels actu- als, perquè Catalunya no té gaire marge de maniobra.

Rabell i Puigdemont van passar per sobre del procés d’independèn­cia. Aquí el líder de Sí que es Pot va voler tornar a deixar clar que la seva formació no comparteix el full de ruta marcat en la resolució rupturista del 9-N. “És inviable”, va dir al president, que li va contestar que el seu executiu té clars els passos que ha de fer en tot aquest procés.

En canvi, sí que hi va haver acord en el paper de la comissió d’estudi sobre el procés constituen­t, impugnada pel Govern central davant el Tribunal Constituci­onal. Segons Rabell, aquesta comissió parlamentà­ria, que presideix la diputada de Junts pel Sí Muriel Casals –hospitalit­zada després d’un accident– pot contribuir a “bastir ponts” i trobar “espais de diàleg”.

El referèndum pactat és, tot i això, l’eina que va defensar Rabell per resoldre el conflicte català. Aquí Puigdemont es va mostrar escèptic: Catalunya ha sol·licitat una consulta al Govern central sense èxit en múltiples ocasions, va argumentar. “És cert, però el que semblava inamovible fa només un any ara comença a canviar”, va respondre Rabell, amb referència a la irrupció de Podem i les confluènci­es al Congrés. Pel líder de Sí que es Pot Espanya viu un moment de transició política que pot canviar les regles del joc, i davant d’això el president va reaccionar “de forma reflexiva”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain