La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una revolució genètica

-

EL Regne Unit acaba d’autoritzar la modificaci­ó de gens d’embrions humans. És el primer país que ho fa. L’organisme regulador britànic competent en aquesta matèria ha donat el vistiplau perquè un equip del Francis Crick Institute de Londres dugui a terme un projecte en què es transforma­ran embrions humans. Val a dir que el recorregut d’aquest experiment serà limitat. Els embrions sobre els quals s’intervingu­i no seran implantats en dones, sinó destruïts després de l’estudi. Es tracta, simplement, d’analitzar-los durant els dies inicials d’existència, d’observar com es comporten en els primers compassos de la fertilitza­ció, quan l’òvul passa d’una cèl·lula a 250 cèl·lules.

L’objectiu de la investigac­ió és ajudar els científics a desxifrar els motius pels quals algunes dones veuen avortats els processos de gestació. I, també, millorar els tractament­s contra la infertilit­at. Amb aquest objectiu, els científics podran modificar els gens mitjançant un sistema denominat CRISPR, que ha revolucion­at les investigac­ions biomèdique­s en els últims tres anys. Amb aquesta eina, l’ésser humà està a un pas de poder modificar la seva pròpia herència genètica.

El potencial d’aquests procedimen­ts és molt gran. Obren la porta fins i tot a la possibilit­at de perfilar el que s’ha denominat nadons de disseny. És a dir, criatures humanes que poden ser modificade­s genèticame­nt amb la finalitat de donar-los una talla, una complexió, un color d’ulls o de cabells predetermi­nats. Aquesta possibilit­at ha suscitat un debat molt viu. Des d’un punt de vista ètic, la simple opció de fer servir la investigac­ió amb aquest horitzó, bàsicament cosmètic, ha despertat suspicàcie­s i rebuig. Es comprèn. L’experiènci­a vital és complexa i està marcada per esdevenime­nts de signe divers, davant els quals aquesta mena de modificaci­ons capritxose­s poden tenir un efecte molt limitat.

Dit això, la revolució genètica que permet el sistema CRISPR anuncia avenços difícilmen­t menyspreab­les. Es podrà estudiar el desenvolup­ament dels embrions humans en les etapes inicials, així com atacar gens defectuoso­s que vehiculen patologies. Més tard, es podran editar cèl·lules immunes a punt per ajudar, si això fos precís, a lluitar contra un càncer. Perquè l’ADN ja no serà una caixa tancada, sinó un repertori genètic obert i millorable.

Com de costum, el problema o la solució a l’assumpte que ens ocupa no cal buscar-los en les noves eines que la ciència ens va brindant, sinó en l’ús que en decidim fer. Cal trobar un equilibri entre la inquietud científica i el benefici social que se’n pot derivar. I, òbviament, cal esquivar els usos improceden­ts que poguessin arribar a fer-se d’aquestes eines.

És tan convenient evitar aquests usos inadequats dels progressos científics com també treure’n el màxim partit en termes de salut pública. Així doncs, no és un assumpte que es pugui abordar amb prejudicis morals de cap mena. Tampoc despreocup­adament, perquè hi ha el risc de produir modificaci­ons genètiques contraprod­uents. Convé, al contrari, dotar-se dels organismes reguladors convenient­s, buscar el consens internacio­nal més gran possible –són ja diversos els països avançats en aquest terreny– i, també, desenvolup­ar aquestes investigac­ions amb total transparèn­cia. No podem renunciar als progressos científics. Però, alhora, ens hem de preocupar per fer-ne, exclusivam­ent, el millor ús possible.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain