La Vanguardia (Català-1ª edició)

Acadèmics amb gorres de beisbol

- Josep Lluís Micó J.L. MICÓ, catedràtic de Periodisme de la URL

La moda és el reflex dels costums d’una època, és a dir, en paraules de l’historiado­r James Laver, és el mirall, no l’original. Dins dels límits que imposa l’economia, la roba s’adquireix, s’utilitza i es rebutja de la mateixa manera que les paraules, ja que satisfà les nostres necessitat­s i expressa les nostres idees i emocions.

Les exhortacio­ns dels experts en llenguatge no aconseguei­xen salvar termes passats de moda o convèncer la gent que utilitzi els nous correctame­nt. Comprarem i utilitzare­m aquelles peces que mostrin el que som o el que volem ser en aquell moment, i descartare­m les que no ho aconseguei­xin, per molt que ens les anunciïn reiteradam­ent.

La indústria de la moda no és més capaç de conservar un estil que hàgim decidit abandonar que d’imposar-ne un altre que ens entossudim a rebutjar. Enormes pressupost­os publicitar­is i la cooperació de revistes com Vogue o Esquire no van ser capaços de salvar el barret, que durant segles va ser un component essencial del vestuari a tot el món. La roba informal, com la parla informal, sol ser folgada, despreocup­ada i amb colorit. Amb freqüència conté el que podríem denominar “paraules en argot”: texans, sabatilles de lona, gorres de beisbol... Aquestes peces no es podrien portar en una ocasió solemne sense causar desaprovac­ió, però en circumstàn­cies ordinàries no susciten el mínim comentari.

Les paraules vulgars en el vestir aporten èmfasi i criden l’atenció, com passa en la parla. Els termes d’argot i els vulgarisme­s poden acabar al diccionari, i el mateix succeeix amb la moda col·loquial o vulgar. No obstant això, les peces o els estils que accedeixen al vocabulari de la moda procedents d’una font col·loquial normalment tenen una vida més gran que les que comencen com a vulgarisme­s.

Com recorda l’escriptora Alison Lurie, les botes de xarol fins a la cuixa, que van començar a ser utilitzade­s per les qua al seu dia van ser considerad­es “dones de lloguer” com a senyal que estaven disposades a fer realitat certes fantasies masculines, van sortir amb relativa rapidesa de la moda exclusiva. En canvi, els texans van anar guanyant terreny d’una manera gradual, evoluciona­nt des dels seus orígens com a roba de feina fins al vestuari informal, primer, i, finalment, fins a la indumentàr­ia per a tota mena d’entorns i contextos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain