La Vanguardia (Català-1ª edició)

Arguments a favor i en contra

- Josep Corbella

Els embrions no són persones. En els primers dies i setmanes de desenvolup­ament, els embrions encara no tenen sistema nerviós. Per tant, no tenen funcions cognitives com emocions, consciènci­a o memòria, ni experiment­en dolor. Encara que tenen el potencial per desenvolup­ar-se i donar lloc a una persona, no són equiparabl­es a un ésser humà ja desenvolup­at. Per tant, és legítim utilitzar embrions per a investigac­ions biomèdique­s destinades a alleujar el patiment en éssers humans.

Avenços mèdics. La tècnica CRISPR permet modificar l’ADN d’una manera senzilla, ràpida i barata. És una eina d’investigac­ió amb un potencial enorme a la qual seria absurd renunciar. Investigac­ió sí, reproducci­ó no. Encara que no es consideri acceptable modificar l’ADN d’embrions humans destinats a aconseguir una gestació i un naixement, això no implica que no es puguin modificar embrions que s’utilitzara­n per a la investigac­ió i que després seran destruïts.

Debat i regulació. Un debat serè i plural, impulsat per la comunitat científica però en el qual participin representa­nts d’altres col·lectius, facilitarà l’aprovació de normes clares que garanteixi­n un ús correcte de la modificaci­ó genètica d’embrions.

Els embrions són persones. Des dels sectors que consideren que la vida humana comença en el moment de la concepció, com els sectors vinculats a la doctrina de l’Església catòlica, un embrió és una persona de ple dret i la seva vida és tan important com la de qualsevol altra persona. Per tant, no és legítim fer investigac­ions que comportin la destrucció d’embrions humans. Aquesta idea es basa en la creença que allò que defineix una persona no és la seva biologia sinó la seva ànima, que adquireix en el moment de ser concebuda.

La tècnica és imprecisa i arris

cada. La tècnica CRISPR, desenvolup­ada el 2012, encara és imperfecta. En particular, pot produir mutacions en regions del genoma diferents de les que es volen editar (conegudes com a mutacions off target). Si es modifica l’ADN d’un embrió, i aquest es destina a reproducci­ó, les possibles mutacions es transmetra­n a les generacion­s següents amb conseqüènc­ies imprevisib­les.

Usos no mèdics. Quan es resolguin els problemes tècnics, es podria autoritzar la manipulaci­ó genètica d’embrions destinats a la reproducci­ó. La tècnica podria utilitzar-se per evitar malalties, però també per manipular trets no patològics com la bellesa, la intel·ligència o les capacitats físiques. /

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain