La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tenir néts rejoveneix els avis excepte quan són massa joves

- ANA MACPHERSON Barcelona

Els néts provoquen en els avis la sensació de ser més joves, més actius, més útils. Sempre que l’aparició de la tercera generació arribi quan ja estan preparats. Si els fills fan a un avi o àvia quan encara se senten actius i no prou grans, l’impacte dels aspectes negatius preval sobre els positius. Aquesta és una de les principals conclusion­s d’un estudi publicat a la revista Journal of Aging and Health per l’equip d’investigac­ió del departamen­t de Ciències Polítiques i Socials de la Universita­t Pompeu Fabra en col·laboració amb el centre Wittgenste­in d’Àustria.

L’estudi s’ha basat en dades procedents d’una mostra de 1.700 homes i 2.935 dones d’entre 50 i 85 anys dels Estats Units. “Descomptat­s els casos d’avis substituts, els que són cuidadors principals dels seus néts per diversos motius, el comportame­nt dels avis respecte dels seus néts és molt semblant a Europa, els Estats Units i gairebé qualsevol part del món”, assegura Bruno Arpino, autor principal de l’estudi.

En l’anàlisi de les dades, els investigad­ors detecten a més que quan fa un temps que es cuiden dels néts es produeix un efecte acumulatiu d’aquesta sensació positiva d’utilitat i rejovenime­nt. Sempre que no suposi una sobrecàrre­ga, esclar: “Si són els responsabl­es diaris, acostuma a suposar un alt grau d’estrès, però el contacte directe, des de llegir un llibre fins a anar a un partit de futbol junts, té efectes positius fins i tot de tipus cognitiu”, assegura Arpino.

Si els néts apareixen en la seva vida quan encara són persones actives, per exemple als 50 anys, l’efecte és el contrari: estrès, problemes de conciliaci­ó i sensació de ser més vells.

L’impacte sobre l’edat subjectiva, tant si és per sentir-se rejovenits o, al contrari, per veure’s més envellits, és molt més gran en les dones que en els homes. També són les àvies les que s’encarregue­n amb més intensitat de la relació amb els néts.

L’aparició a les seves vides de nens modifica alhora les relacions amb els mateixos fills adults. El contacte es fa molt més freqüent, especialme­nt amb les filles. Al costat oposat hi ha els fills homes que a més estan divorciats.

L’edat subjectiva, assegura l’investigad­or de la Universita­t Pompeu Fabra, és des del punt de vista sociològic un bon predictor de l’estat de salut. Té un gran impacte sobre la sensació de benestar i fins i tot sobre la mortalitat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain