La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els espanyols, entre els europeus que menys idiomes estudien a l’escola

Només el 45% d’alumnes d’ESO aprèn dues o més llengües davant el 60% de la UE

- MAYTE RIUS Barcelona

Els estudiants espanyols figuren entre els menys poliglots d’Europa. Segons les últimes estadístiq­ues facilitade­s ahir per Eurostat, només el 45% dels alumnes d’ESO estudien dues o més llengües estrangere­s, quan la mitjana europea està en el 60% i en països com Finlàndia, Grècia, Dinamarca, Itàlia, Portugal, Polònia, Estònia o Romania són més del 80% els estudiants de secundària que aprenen almenys dos idiomes forans.

Les estadístiq­ues indiquen que uns 18 milions d’estudiants de secundària de la Unió Europea –la pràctica totalitat dels que cursen l’etapa acadèmica que va des dels 11-12 anys fins al final de l’ensenyamen­t obligatori– estaven aprenent almenys una llengua estrangera el 2014, i sis de cada deu (uns 11 milions) estudiaven dos o més idiomes al marge dels considerat­s oficials al seu país.

Els països on els sistemes educatius aposten més per l’ensenyamen­t de dues o més llengües estrangere­s són Luxemburg (el 100% dels alumnes del primer cicle de secundària), Finlàndia (98,5%), Itàlia (98,4%), Estònia (96,3%) i Romania (95,6%).

Per contra, a Hongria, Irlanda i Àustria els alumnes que aprenen més de dues llengües estrangere­s no arriben al 10%, mentre que a Alemanya ho fa el 39%. Els altres dos països que se situen per sota d’Espanya en l’estudi de llengües són Bulgària (17%) i Bèlgica (26,1%). Quant als idiomes estudiats, l’anglès es manté, de lluny, com la llengua més popular entre els alumnes de secundària europeus. L’aprenen més de 17 milions de joves, el 97,3% del total, i tots l’elegei- xen com a primera llengua estrangera tret de belgues i irlandesos, que opten pel francès, i els luxemburgu­esos, que donen prioritat a l’alemany.

La segona llengua més impartida és el francès, que aprenen

POC ESPANYOL Només el 13% d’alumnes europeus aprèn castellà;, el superen l’anglès, el francès i l’alemany

un de cada tres alumnes de la Unió Europea i que figura com el segon idioma estranger més elegit en set estats membres, entre ells Espanya, on l’estudien quatre de cada deu alumnes de l’ESO.

El tercer lloc entre les preferènci­es l’ocupa l’alemany –llengua que cursen aproximada­ment tres milions d’alumnes de secundària a Europa–, i el quart el castellà (amb dos milions d’estudiants, un 13% del total).

L’aprenentat­ge del castellà és molt popular a França i Suècia, mentre que el rus –idioma que cursen el 2,7% dels estudiants a la UE– és la segona llengua estrangera més escollida en els tres estats bàltics –Lituània, Estònia i Letònia– i també a Bulgària.

 ?? JULIA NICHOLS / GETTY ?? Salutacion­s en diferents idiomes exposats en una pissarra escolar
JULIA NICHOLS / GETTY Salutacion­s en diferents idiomes exposats en una pissarra escolar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain