La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mor Benoît Violier, millor xef del món segons el nou rànquing creat a França

- ÓSCAR CABALLERO

Un minut de silenci no és la manera més usual d’obrir un lliurament de premis. Però la tràgica desaparici­ó de Benoît Violier, 44 anys, “mort per arma de foc” segons la policia suïssa (“es tracta segurament d’un suïcidi”, concloïa el comunicat), era ja el tema de conversa, ahir, al Pavillon Vendôme de París, on Michelin presentava la guia de França per al 2016. Perquè Violier, xef del mític Hôtel de Ville, de Crissier, al costat de Lausana, era un xef de cuina distingit per la crítica (tres estrelles i primer a La Liste dels mil millors del món del ministeri francès d’exteriors) i unànimemen­t respectat pels seus col·legues.

En la cuina francesa un títol prioritza sobre tots, el de MOF (un dels millors cuiners de França). Violier, nascut el 1971 a la Charente, la zona del conyac, fill de viticultor­s, el va obtenir el 2000. S’havia format en pastisseri­a i cuina i després al costat de Robuchon, el seu introducto­r, el 1996, davant un altre mite, Fredy Girardet.

Els Girardet van fundar el restaurant de Crissier fa sis dècades. Fredy el va posar a dalt de tot. Fins al punt que Michelin va crear l’edició suïssa només per fer justícia a Girardet, consagrat ja per la clientela més exigent del món. El 1997 Fredy es retira. El seu segon, Philippe Rochat, el succeeix. Violier serà el seu braç dret, el xef el 1999 i el propieta- ri el 2012, amb Brigitte, la seva esposa, quan Rochat es jubili.

L’any passat va tenir dues alegries –publica la monumental obra La Cuisine du gibier à plume d’Europe, de 1.088 planes i és número u en el nou rànquing La Liste–, enfosquide­s per la mort del seu pare, a l’abril, i la de Rochat, al juliol. Es consolava amb la caça, la seva altra passió al marge dels fogons. De les 92 espècies d’aus censades a Europa deia que n’havia caçat 70. I ningú no les cuinava com ell. El 17 de desembre, al Quai d’Orsay parisenc, relativitz­ava: “Els premis estan molt bé, però el millor és el del client que després de pagar el compte reserva una taula”. Si sembla lògic que el caçador Violier s’hagi suïcidat d’un tret, ahir xocava un altre caprici de l’atzar: Michelin va deixar en dues estrelles les tres que durant 25 anys va ostentar el Relais Bernard Loiseau. L’establimen­t d’aquell cuiner que es va suïcidar, fa dotze anys, amb la seva escopeta de caça.

 ?? THOMAS SAMSON / AFP ?? El cuiner Benoît Violier
THOMAS SAMSON / AFP El cuiner Benoît Violier

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain