La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les botigues no podran obrir els diumenges d’estiu

Es preveuen quatre dies d’obertura al maig i a l’octubre, només de 10 del matí a 6 de la tarda

- SILVIA ANGULO RAMON SUÑÉ Barcelona

Els qui advoquen per augmentar la liberalitz­ació d’horaris comercials a Barcelona es van emportar ahir a la tarda un nou disgust. El govern municipal que presideix Ada Colau anirà a la trobada que avui tindrà amb les associacio­ns de comerciant­s de la ciutat amb una proposta sota el braç que, si troba prou majoria política al ple per ser aprovada –cosa que no resultarà gens fàcil–, suposarà un pas enrere en la línia marcada els dos anys anteriors. Aquest estiu els comerciant­s de les zones tu- rístiques de la ciutat, que el 2014 i el 2015 van poder obrir les botigues els diumenges de juliol, agost i la primera quinzena de setembre, no podran apujar les per- sianes per vendre els seus productes als barcelonin­s i als centenars de milers de turistes que visiten la capital catalana en aquelles dates.

L’ANUNCI L’Ajuntament va presentar la proposta abans de reunir-se avui amb els comerciant­s

L’Ajuntament va comunicar la proposta ahir a la tarda per a sorpresa i malestar dels mateixos comerciant­s, que en general ja coneixien la iniciativa però esperaven –atenent la petició del mateix Consistori de no filtrar aquesta informació– que es fes pública en la reunió d’avui. A canvi de l’eliminació de l’obertura estival – un total de deu diumenges–, el govern Colau permetrà que els comerços de les zones turístique­s delimitade­s –les mateixes que els dos anys anteriors– puguin obrir quatre diumenges més, dos al mes de maig i dos més a l’octubre. En total, una reducció del 60%. En aquests dies amb llicència per obrir, l’horari comercial serà el mateix que el que no agradava pràcticame­nt a cap empresari del sector, ni als partidaris de més liberalitz­ació ni a molts dels que continuen creient en les restriccio­ns: de les deu del matí a les sis de la tarda.

Segons l’Ajuntament, aquesta proposta “sorgeix de l’anàlisi de

ELS LÍMITS Només els establimen­ts de les zones turístique­s delimitade­s podran obrir els dies marcats

dades i informes dels últims mesos i del treball conjunt amb les organitzac­ions del sector, i busca el màxim consens per garantir l’estabilita­t del calendari comercial de la ciutat”. Aquestes dades, explica el govern de la ciutat, revelen que únicament van obrir els diumenges de l’any passat el 16% dels comerços que podien fer-ho .

Així mateix, apunta clarament que a l’equip d’Ada Colau no li importa que els turistes que omplen Barcelona al juliol i a l’agost no puguin trobar comerços oberts els dies festius. “El públic que més s’ha activat cap a la com-

pra és el turisme”, sentencia en la nota.

L’Ajuntament de Barcelona havia convocat un procés participat­iu en línia obert a tota la ciutadania perquè es pronunciés sobre aquesta qüestió. Avui es presentara­n els resultats d’aquesta consulta, que, pel format triat, va rebre des del primer dia les crítiques de diverses associacio­ns. D’acord amb l’avançament que es va fer públic ahir, no es pot afirmar que la participac­ió fos precisamen­t multitudin­ària: es van re-

HORARI SENSE SENTIT Fins i tot els partidaris de reduir el nombre de jornades laborals rebutgen tancar a les 6 PROCÉS PARTICIPAT­IU? En una ciutat d’1,6 milions d’habitants només es registren 1.913 aportacion­s

bre 1.913 aportacion­s, 1.453 de veïns a títol individual i 370 d’associacio­ns comercials, gremis, sindicats i associacio­ns veïnals o de consumidor­s. Ho apuntava ahir a la nit la regidora socialista Montserrat Ballarín quan afirmava que “un procés participat­iu en què només participen el 0,5% dels barcelonin­s és un fracàs absolut, del qual no es pot treure cap conclusió”.

El mateix Ajuntament dóna a entendre en el seu comunicat que la seva proposta és lluny de ser una fórmula de consens. Segons les seves enquestes, sis de cada deu comerciant­s declaren que estan poc o gens d’acord amb l’obertura, mentre que tres afirmen que hi estan molt o força d’acord. Tot i això, admet que des del 2001 fins al 2015 es constata un lleu i progressiu augment de l’acceptació entre els veïns i els comerciant­s de l’obertura (a Ciutat Vella, un 68% la consideren positiva). També afirma que les posicions estan “polaritzad­es” i, pel que fa només als “barcelonin­s” (sense comptar-hi els comerciant­s), cinc de cada deu veurien de bon ull obrir “cada diumenge”.

Aquesta proposta del govern de BComú arriba en un moment que les relacions entre el sector comercial i l’Ajuntament són, en el millor dels casos, tibants. La inacció municipal davant el fenomen del top manta, que en les últimes setmanes viu una clara reactivaci­ó, és una de les poques coses que uneixen totes les associacio­ns de comerciant­s. Algunes fonts consultade­s per La Vanguardia consideren que aquesta proposta d’horaris comercials aniria en la línia d’acontentar els sectors més tradiciona­ls per evitar que la tensió per la qüestió dels manters acabi trencant la corda.

El president de l’associació Barcelona Oberta, Gabriel Jené, es va mostrar decebut per la proposta municipal. “Amb aquest calendari estem perdent la batalla per convertir-nos en una ciutat de compres internacio­nal”, es va lamentar ahir després de mostrar sorpresa i indignació perquè es va divulgar la proposta a la premsa abans que el regidor de Comerç, Agustí Colom, la presentés avui a tots els comerciant­s. Jené considera que és una proposta “ideològica” del govern que no té en compte les necessitat­s del sector i que difícilmen­t trobarà consens, ja que les posicions estan molt po- laritzades. A més, va tornar a assenyalar que l’horari d’obertura de 10 a 6 de la tarda és “demencial” per als comerciant­s.

El més satisfet per la proposta, encara que també es va sorprendre per l’anunci, és el responsabl­e de la Fundació Barcelona Comerç, Vicenç Gasca. Per aquesta patronal de comerciant­s de la ciutat, és una bona notícia la reducció dels dies d’obertura. Gasca va recordar ahir que ells sempre havien apostat per no incrementa­r més el nombre de jornades, i va assegurar que mantenir l’horari de 10 a 6 és una bona mesura perquè els turistes que estan de pas a la ciutat puguin comprar i no es desplaci la demanda interna. Amb tot, es va mostrar prudent davant la dificultat d’aconseguir suports polítics i va assenyalar que la proposta ha de passar pel

ple. En aquest sentit, va recordar que a l’anterior govern de CiU li van tombar la primera iniciativa sobre horaris comercials per no comptar amb prou suports.

Pel president de Pimec Comerc, Alejandro Goñi, la reducció de dies és positiva, però l’horari no és bo per al comerç de la ciutat. “Què ha de fer, el comerciant a les sis, fer fora els compradors? Hi enviaran la Guàrdia Urbana per treure’ls de la botiga?”, es pregunta Goñi. A parer seu, aquest horari és incoherent, sobretot quan “el top manta està fins a les deu de la nit al carrer i a nosaltres ens obliguen a tancar a les sis”. També lamenta que la possibilit­at d’obrir els dies permesos no s’apliqui a totes les botigues de la ciutat, tot i que l’Ajuntament proclama que vol portar el turisme a altres districtes.

 ??  ?? Una botiga de moda del centre de Barcelona ofereix els seus productes rebaixats un diumenge de juliol
Una botiga de moda del centre de Barcelona ofereix els seus productes rebaixats un diumenge de juliol
 ?? LAURA GUERRERO / ARXIU ?? Persianes abaixades. Després de dos anys d’obertura comercial al juliol, l’agost i el setembre, aquest estiu no hi haurà botigues obertes en diumenge
LAURA GUERRERO / ARXIU Persianes abaixades. Després de dos anys d’obertura comercial al juliol, l’agost i el setembre, aquest estiu no hi haurà botigues obertes en diumenge
 ?? JORDI PLAY / ARCHIVO ??
JORDI PLAY / ARCHIVO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain