La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Llotja de Mar s’omple de moda amb la passarel·la 080

L’objectiu de la passarel·la és internacio­nalitzar les firmes

- ISABEL CLARÓS

La 080 Barcelona Fashion Week va arrencar ahir amb grans expectativ­es de projecció i internacio­nalització del sector tèxtil català, tal com va anunciar el director de la passarel·la, Miquel Rodríguez. És per això que a la inauguraci­ó hi van anar les més altes autoritats de Catalunya: el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont; el conseller d’Empresa i Coneixemen­t, Jordi Baiget, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. En els parlaments Baiget va parlar de xifres: “A Catalunya hi ha 3.000 empreses dedicades a la moda i el tèxtil, en què treballen 60.000 treballado­rs, i facturen 15.000 milions d’euros”. Colau, al seu torn, va destacar que “Barcelona és referent de moda i de disseny creatiu i un exemple són les escoles de dis- seny, en les quals estudien uns 6.000 alumnes”. I finalment el president de la Generalita­t va agrair a les firmes i dissenyado­rs: “Heu mantingut la torxa de la moda catalana durant els anys de crisi” i els va animar a “continuar trencant motllos i mercats”.

Després de la inauguraci­ó oficial, tota la comitiva va visitar les diferents àrees de la 080, instal·lada a la Casa Llotja de Mar, un edifici històric però una mica incòmode per la seva falta d’amplitud, la qual cosa obliga que el backstage (vestidors, maquillatg­e, perruqueri­a etc.) no estigui darrere de la passarel·la com és habitual sinó repartit en pisos.

Després va arribar l’estrena de la passarel·la, amb la desfilada conjunta de Carlotaoms (firma guanyadora del premi al disseny emergent en l’edició anterior) i de Pau Esteve, que debutava a la 080. Elisabet Carlota i Elisenda Oms van presentar una col·lecció de look urbà encara que inspirat en la muntanya “perquè sempre és roba còmoda” i gràcies al premi “ja tenim el NIF, perquè hem creat una empresa en què apostem pel quilòmetre zero”. Esteve ha tornat a Barcelona després de 4 anys a Berlín, on els seus dissenys oversize amb gomes perquè s’adaptin a talles més petites eren molt sol·licitats als mercats ambulants alternatiu­s de la ciutat alemanya. En la fila d’autoritats només es va quedar l’alcaldessa Ada Colau, que va explicar que “ha estat la meva primera desfilada”. A la pregunta de si li va agradar, va respondre: “Sí, però m’hauria agradat veure diversitat de talles”.

Després d’aquests dos emergents va desfilar Celia Vela, guanyadora de la millor col·lecció de l’estiu passat. La d’aquesta edició arrenca en negre i va pujant de color i de feminitat amb potes de gall, punt i vellut. Cal destacar les espectacul­ars joies de Miranda Konstantin­idou.

La primera jornada la va tancar la firma TCN amb la seva col·lecció per al pròxim tardor-hivern: “Faig servir els codis de sempre però que cada dona pot reinterpre­tar a la seva manera”, explica Totón Come-

Ada Colau va dir que era la seva primera desfilada i va criticar que no hi hagués diversitat de talles

lla. “Aquesta vegada aposto pels quadres i les ratlles i trec al carrer el pijama”. Encara que per poc ella es queda al carrer i no pot anar a la seva desfilada, perquè es va deixar l’acreditaci­ó i va trigar gairebé una hora a poder entrar.

Abans que ella va desfilar Miquel Suay, descendent d’una família de sastreria de València, encara que ell ho ha capgirat: “Faig servir els codis de la roba esportiva, com grans cremallere­s, però aplicats a la sastreria”. La seva col·lecció estava inspirada en el 8: “Vaig néixer el 18 del 8 [encara que del 72] i aquest número m’inspira coses positives, canvis i moviment”, va explicar. Com positiu va ser per a ell que el dia anterior, en els premis Gaudí, David Verdaguer i Marc Clotet triessin portar vestits seus.

 ??  ?? Dissenys de Carlotaoms i Pau Esteve, que van inaugurar la passarel·la, Celia Vela i la firma TCN, que va tancar la
Dissenys de Carlotaoms i Pau Esteve, que van inaugurar la passarel·la, Celia Vela i la firma TCN, que va tancar la
 ??  ??
 ??  ??
 ?? DAVID AIROB ?? Jordi Baiget, Carles Puigdemont, Ada Colau i Miquel Rodríguez
DAVID AIROB Jordi Baiget, Carles Puigdemont, Ada Colau i Miquel Rodríguez
 ??  ??
 ??  ??
 ?? LAURA GUERRERO I LLIBERT TEIXIDÓ ?? a primera jornada de la 080
LAURA GUERRERO I LLIBERT TEIXIDÓ a primera jornada de la 080
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain