La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sants-Montjuïc i Nou Barris, els districtes amb menys comerços

- D. MARCHENA

El programa d’actuació municipal de l’Ajuntament de Barcelona (amb una sigla que té una sonoritat contundent: PAM) reconeix que la falta d’activitat econòmica és un dels “factors de vulnerabil­itat” per tenir en compte a l’hora d’impulsar mesures de “dinamitzac­ió econòmica” als barris menys afavorits de la ciutat. Però, com es desprèn de les mateixes estadístiq­ues municipals, amb aquest indicador per si sol no n’hi ha prou per treure conclusion­s.

L’escassetat de comerços, per exemple, agermana districtes amb una radiografi­a econòmica tan diferent com ara Sants-Mont- juïc i Nou Barris. Tots dos tenen la ràtio de comerços més baixa per cada cent habitants: 2,32 i 2,33, respectiva­ment. El tercer fanalet vermell d’aquesta classifica­ció són les Corts (2,99), que té una renda que tampoc no té res a veure amb la de Nou Barris. El districte que obté la medalla d’or és Ciutat Vella, amb gairebé sis comerços per cada cent habitants. Això significa que Ciutat Vella no necessita una atenció especial de les autoritats? Rotundamen­t no, respon l’Ajuntament.

Altres criteris, a més de la falta de vigor del teixit comercial, tindran molt a dir per decidir com s’invertiran els 150 milions d’euros que el PAM preveu per al pla de barris. Es tindran en compte, entre altres factors, “els dèficits urbanístic­s, la baixa qualitat dels habitatges i la falta d’equipament­s cívics, culturals i socials”. L’índex de dotació comercial, és a dir, la ràtio entre veïns i comerços, fa bona aquesta afirmació, segons la qual hi ha tres tipus de mentides: grans, molt grans i estadístiq­ues.

El fet que Sants-Montjuïc o les Corts estiguin al costat de Nou Barris es veu des d’una perspectiv­a molt diferent si es contrasten els percentatg­es amb les xifres globals. Els dos primers districtes tenen molts menys locals buits que el tercer, amb un cens comercial de 5.066 locals de planta bai-

xa i només 4.000 en funcioname­nt. Aquest era el dictamen del 2014, quan l’Ajuntament va fer l’últim recompte de les botigues (està previst que aquest any es faci un concurs públic per actualitza­r els números). Set dels 73 barris de Barcelona tenen menys de 50 comerços oberts, d’acord amb aquest cens. Dos –la Clota, a Horta-Guinardó, i Vallbona, a Nou Barris– tenen xifres sorprenent­s: tan sols sis i vuit comerços oberts.

Però fins i tot aquestes quantitats a alguns els semblen molt generoses. A la Clota, expliquen les portaveus veïnals Àngels Corsellas i Roser Puig, “actualment hi ha menys comerços que als anys seixanta”. Tot i això, aquesta és la més petita de les preocupaci­ons dels qui viuen en aquest racó de Barcelona, on per increïble que sembli encara queden carrers sense asfaltar o que fins fa no gaire encara no tenien claveguera­m.

 ??  ?? Un racó de Ciutat Vella amb l’anunci d’un local en venda
Un racó de Ciutat Vella amb l’anunci d’un local en venda
 ?? ÀLEX GARCIA / ARXIU ??
ÀLEX GARCIA / ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain