La Vanguardia (Català-1ª edició)

La torre Agbar inicia els tràmits per ser hotel

L’Ajuntament de Barcelona rep set sol·licituds més d’allotjamen­ts turístics que no pot rebutjar malgrat la moratòria

- SILVIA ANGULO

La transforma­ció de la torre Agbar d’edifici d’oficines a hotel de luxe es posa a caminar. Els propietari­s de l’immoble, Emin Capital, han iniciat els tràmits i han demanat la llicència d’allotjamen­t turístic per poder presentar el projecte hoteler. L’Ajuntament al final no ha pogut evitar de concedir els permisos, malgrat els intents de posar-hi traves des que es va decretar la moratòria el mes de juliol passat. De fet, a l’agost i després de comunicar que atorgaria llicència a la torre “per imperatiu legal”, la tinenta d’alcalde Janet Sanz rectificav­a i deixava en suspens el futur d’aquest emblemàtic edifici perquè considerav­a que la seva construcci­ó quedava pendent del debat polític sobre el turisme a Barcelona i l’impacte que té.

Sis establimen­ts més –quatre hotels, una residència d’estudiants i un hotel-pensió– que es trobaven en la mateixa situació van sol·licitar, igual com l’edifici de la plaça de les Glòries, la tramitació del permís correspone­nt durant el mes de gener passat. Amb aquests són al final 55 els establimen­ts hotelers que superen la moratòria hotelera amb què l’alcaldessa Ada Colau pretenia frenar el descontrol del turisme a la ciutat. Per contra, n’ha pogut paralitzar 39 més, entre els quals n’hi ha de nous i ampliacion­s d’altres d’existents i que esperen l’elaboració del pla especial d’allotjamen­ts turístics (Peuat) que veurà la llum aquestes pròximes setmanes. A més, abans de començar la suspensió de llicències hi havia 36 promocions més (hotels, hostals, albergs, residèncie­s d’estudiants i albergs) que estaven en construcci­ó o amb llicència.

La torre era un dels projectes d’hotel que abans que entrés en vigor la moratòria havia sol·licitat a l’Ajuntament un certificat aprofitame­nt urbanístic, un document previ que dóna dret a obtenir posteriorm­ent una llicència. Ara aquest i la resta de projectes seguiran la tramitació correspone­nt i l’Ajuntament disposa de tres mesos des de la sol·licitud de la llicència per analitzar si compleixen la normativa.

Concretame­nt, els propietari­s de la torre Agbar van enviar la sol·licitud de llicència l’11 de gener passat per iniciar la tramitació. “Aquest procés requereix elaborar diversos informes tècnics per avaluar la viabilitat que té, com el de bom- bers, el d’activitats i el de projectes urbans per les afectacion­s que hi pugui haver a l’espai urbanitzat”.

L’Ajuntament ha intentat que l’hotel de la torre Agbar seguís el mateix camí que el projecte que s’havia de dur a terme a l’edifici Deutsche Bank a l’avinguda Diagonal. Després de les traves municipals els propietari­s d’aquesta última promoció hotelera van decidir finalment no convertir l’immoble d’oficines en un hotel i al final seran habitatges de luxe. L’Ajuntament va considerar un triomf aquesta decisió davant els veïns del districte de Gràcia que s’oposaven a la reconversi­ó de l’edifici d’oficines de l’avinguda Diagonal. Per contra, va haver d’admetre un altre polèmic projecte hoteler a l’antiga Henkel al carrer Còrsega.

Emin Capital va comprar la torre Agbar el 2013 per 150 milions d’euros amb la intenció que Hyatt la convertís en un nou espai hoteler i de lleure en el qual tenia previst invertir 35 milions d’euros.

Al final 55 projectes hotelers esquiven la suspensió de llicències del mes de juliol passat

 ?? MARC ARIAS / ARXIU ?? La torre Agbar va ser adquirida el 2013 per convertir-se en hotel
MARC ARIAS / ARXIU La torre Agbar va ser adquirida el 2013 per convertir-se en hotel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain