La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona ha registrat el gener més suau des del 1914

Al Raval o el port de Barcelona la temperatur­a s’ha situat 3,5 graus centígrads per sobre de la mitjana històrica

- ANTONIO CERRILLO

El temps agradable i sec continua sent la caracterís­tica meteorològ­ica predominan­t d’aquests últims mesos. El mes passat la ciutat de Barcelona va registrar la temperatur­a mitjana més elevada per a un mes de gener des que van començar els registres sistemàtic­s a l’observator­i Fabra (al peu del Tibidabo), el 1914. La mitjana es va situar en 10,7 graus centígrads, és a dir, 2,7 graus més que la mitjana climàtica. Han estat quatre dècimes més que el registre del gener més càlid mesurat fins ara (10,3ºC l’any 2008). Els termòmetre­s en zones com el Raval o el port de Barcelona s’han situat fins als 3,5ºC per sobre del normal.

La màxima del gener es va enfi- lar fins als 21,8ºC (el dia 8), una temperatur­a que també constituei­x un rècord absolut per a un mes de gener a la ciutat de Barcelona. Fins ara el rècord corresponi­a al 29 de gener del 1944 (20,9ºC), i en època més recent destaca la màxima de 20,3ºC, que es va registrar el gener de l’any 2007. El temps suau del gener a Barcelona s’ha donat després d’un mes de desembre que també va ser agradable i que va marcar un rècord de temperatur­es altes per a aquella època de l’any. En el conjunt de Catalunya el temps del gener ha estat qualificat, en termes generals, de càlid o molt càlid, segons el balanç del Servei Meteorològ­ic de Catalunya.

Moltes zones han registrat va- lors per sobre de la mitjana climàtica (per a la qual cosa es prenen com a referència les temperatur­es del període 1961-1990). Aquesta anomalia ha estat, per exemple, de +3,9ºC a l’embassamen­t de Siurana (Priorat), +3,7ºC a Vilanova de Meià (Noguera), +3,6ºC a Tàrrega i de +3,5ºC a Sant Martí de Riucorb (Urgell). La causa ha estat el predomini del potent anticicló que es va instal·lar a Catalunya a partir del dia 20 de gener, un fet que va inhibir l’entrada de masses fredes procedents d’altres altituds. La capital catalana, mentrestan­t, ha complert tres mesos seguits sense pràcticame­nt precipitac­ions

El rècord de temperatur­a màxima per a un mes de gener a la capital es va enfilar fins a 21,8ºC

(menys d’un l/m2). El gener ha estat molt sec a gran part de Catalunya (menys a l’extrem occidental), ja que només ha plogut un 30% de la mitjana històrica en aquestes zones.

Els sistemes frontals de procedènci­a atlàntica que van afectar el país han arribat molt desgastats, i només van incidir sobre l’extrem oest del Principat. La predicció sobre precipitac­ions per a Barcelona (inicialmen­t assenyalad­a per a demà, dimecres) s’allunya, i ara els mapes del temps la situa cap al cap de setmana.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Molts barcelonin­s gaudint ahir del bon temps a les platges de Barcelona
LLIBERT TEIXIDÓ Molts barcelonin­s gaudint ahir del bon temps a les platges de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain