La Vanguardia (Català-1ª edició)

Germà llop, germà om

- Toni Coromina

Cada any, quan pel gener arriba la setmana dels barbuts, els pagesos que resisteixe­n heroicamen­t al peu del canó i persones lligades al món de l’equitació celebren la diada de sant Antoni Abat, el protector de les bèsties de peu rodó i dels animals domèstics, a més de patró dels traginers, els antics transporti­stes de mercaderie­s abans de l’aparició del motor de combustió.

Arreu de Catalunya, durant un parell de mesos encara es poden veure les tradiciona­ls passades dels Tres Tombs, les vistoses desfilades de carros i tartanes tibades per ases, cavalls i mules. Durant el recorregut, a més dels animals de tir, el capellà beneeix tots els animals que se li presenten: gats, gossos, conills, lletons, canaris, lloros, periquitos i caderneres. Les últimes dècades també beneeix tortugues, hàmsters i serps. És la socialitza­ció del franciscan­isme.

Sense entrar en disquisici­ons religioses tenyides d’animisme, em sembla bé que de tant en tant es facin actes simbòlics per reclamar la dignitat dels animals, uns éssers intel·ligents i amb sentiments que també tenen els seus drets. Tanmateix, però, no es pot caure en un excés de zel protector dels animals i deixar de banda els drets humans i la dignitat de les persones. No sóc ningú per blasmar les persones que estimen tant els gossos que els porten a la perruqueri­a cada

quinze dies, o que quan es moren els enterren en luxosos cementiris canins. Però ho trobo exagerat.

Darreramen­t també es parla de la dignitat dels vegetals. Mesos enrere, a La

Contra de La Vanguardia, Ima Sanchís va entrevista­r el neurobiòle­g italià Stefano Mancuso, autor –conjuntame­nt amb la periodista Alessandra Viola– del llibre Sensibilid­ad e inteligenc­ia en el mundo

vegetal. Aquest científic ha desenvolup­at una teoria molt plausible segons la qual les plantes tenen els nostres cinc sentits i quinze més: “No tenen ulls ni orelles, però perceben totes les gradacions de la llum i les vibracions sonores. El seu olfacte i gust són molt sensibles. Cada olor és un missatge, perceben les molècules químiques. Gràcies a les arrels, exploren el sòl cercant nutrients (nitrats, fosfats, potassi) amb extrema precisió. I tenen tacte, n’hi ha prou amb veure a càmera ràpida com palpa una planta enfiladiss­a”. Segons ell, les plantes “es comuniquen entre elles i amb altres animals, dormen, memoritzen, aprenen, cuiden la seva prole, prenen decisions i són capaces de manipular altres espècies”.

Per tot plegat, la restitució de la dignitat de les plantes hauria de comportar, per exemple, que s’eviti la tala indiscrimi­nada d’arbres, i la cura de les espècies malaltes. Igual que s’ha de procurar el benestar dels animals, sobretot a les massificad­es granges. I, òbviament, s’han de defensar els drets humans, sense que els seus aferrissat­s promotors siguin acusats cínicament de bonisme.

El capellà beneeix gats, gossos, conills, lletons, canaris, lloros, periquitos i caderneres

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain