La Vanguardia (Català-1ª edició)

Escac al rei Fahd

La vídua secreta del monarca saudita el retrata com un addicte al joc i les drogues

- MARTA ALTUNA Londres

Janan Harb va prometre escriure les seves memòries i que se’n fes una pel·lícula sobre el rei Fahd bin Abdulaziz al-Saud. Dit i fet. L’“esposa secreta” –tal com l’anomena la premsa britànica– de qui va ser monarca de l’Aràbia Saudita ara és una dona de 68 anys que ha complert la seva venjança.

El film, segons la publicació en línia Middle East Eye, es titularà La debilitat del rei Fahd i ha estat dirigida pel britànic Malcom Walker. S’espera que surti a la llum a finals de febrer i descriu el monarca com un ludòpata aficionat al joc als casinos del barri de Mayfair, a Londres, consumidor de drogues habitual, malgastado­r i amb uns valors morals que deixen molt a desitjar.

Janan Harb era fins fa pocs anys una desconegud­a. La premsa del Regne Unit la va batejar com “l’esposa secreta” del rei Fahd quan va portar el seu cas als tribunals de justícia britànics. Harb va assegurar que abans de morir, el 2005, el rei Fahd li va prometre que l’ajudaria econòmicam­ent perquè no li faltés mai de res, però el seu fill, el príncep Abdulaziz, no va voler que es complís la paraula del seu pare. El cas es va resoldre a favor de la dona i la família reial saudita es va veure obligada a pagar la suma de 12 milions de lliures esterlines (uns 15,8 milions d’euros) a més de dos apartament­s de luxe a l’exclusiu barri londinenc de Chelsea.

La seva història d’amor va començar quan ella era una jove palestina d’uns vint anys que fugia de la Cisjordàni­a ocupada per Israel. Ell tenia 45 anys i era el preferit del seu germà, el rei Faisal, per succeir-lo al tron, i no va parar fins que va aconseguir seduir-la.

Harb es va convertir a l’islam abans de casar-se, el març del 1968. Assegura que es va sentir com una presonera entre les quatre parets de la seva mansió de Riad i que els fills no van arribar mai perquè, tot i que es va quedar embarassad­a diverses vegades, sempre l’obligaven a avortar. El rei Fahd “no volia tenir uns petits Arafats rondant pel palau”, va explicar referintse a qui va ser líder palestí, Iassir Arafat.

Janan Harb assegura que si el rei Fahd fos viu no estaria content amb la pel·lícula, però s’excusa explicant que “la veritat ha de sortir a la llum i el món sencer ha de saber com es viu exactament dins d’aquests palaus”.

Janan Harb va guanyar una demanda contra la família reial saudita per la qual va rebre més de 15 milions

La pel·lícula parlarà també de l’actual rei saudita, Salman bin Abdulaziz al-Saud. “No és bona persona”, declara Harb, alhora que assenyala que quan ella el va conèixer no tenia bona reputació i era molt agressiu. A més, assegura que ell va ser el responsabl­e que l’obliguessi­n a deixar el país l’any 1970.

Harb explica que l’actual rei Salman creia que ella era una amenaça perquè, tot i que es va convertir a l’islam, era palestina d’origen cristià. Explica també que Fahd va fer un tracte perquè la deixessin marxar viva i que fos deportada al Regne Unit. Això no va servir per silenciar-la i ara, amb aquesta pel·lícula, els secrets de l’anterior rei i els de l’actual estaran al descobert.

 ?? HANNAH MCKAY / EFE ?? Janan Harb, el juliol passat a Londres, on viu
HANNAH MCKAY / EFE Janan Harb, el juliol passat a Londres, on viu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain