La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una gala trista i inútil

- Sergi Pàmies

Les gales de lliurament de premis de les diferents indústries cinematogr­àfiques del món són un aparador intel·ligent per fer visible uns productes determinat­s i fomentar l’assistènci­a al cinema. Com més potent és la indústria que convé amplificar, menys greu és que una gala sigui ensopida o catastròfi­ca. En el cas de la gala dels Gaudí, aquesta lògica s’inverteix. Precisamen­t perquè la indústria cinematogr­àfica catalana és vulnerable, li convé que la gala sigui potent i que, com a mínim, funcioni com a esquer de motivació, mostra de talent o factor d’autoestima per al sector. Per desgràcia, no va ser el cas. Presentada per una Rossy de Palma condemnada al fracàs per guió, amb unes pretension­s escenogràf­iques delirants i una deficiènci­a de so a l’altura de la dissonànci­a conceptual de l’espectacle, la gala va naufragar des del primer minut.

DILEMA CINEMATOGR­ÀFIC. El dilema del realitzado­r devia ser tràgic. Si es concentrav­a en el que passava a l’escenari, la vergonya aliena s’expandia com un virus incontrola­t. Si enfocava les cares dels espectador­s –especialme­nt la de les autoritats i acompanyan­ts–, les expression­s de pànic eren tan explícites com alarmants. TV3, que va retransmet­re la gala, va encertarla amb els comentaris­tes, Jaume Figueras i Àlex Gorina. Sense fer sang, van mantenir un to que permetia llegir entre línies i que deixava marge a l’espectador per aferrar-se al clau roent de la dignitat informativ­a en la narració. Que les gales no tinguin el nivell de les pel·lícules premiades és habitual, aquí i a tot arreu. Però, sense proposar-s’ho, la nit dels Gaudí va acabar semblant un simulacre de paròdia de terror. Posats a intentar salvar alguna cosa, serveix per certificar que, quan ens ho proposem, també som capaços de fer les coses malament. Esperem que la gala només sigui inútil i que, a més a més, no sigui contraprod­uent.

CERTESES TELEVISIVE­S. En contraposi­ció al sentiment de fracàs i d’incomodita­t, podem trobar raons per a l’optimisme a la televisió. La final del programa Tu cara me suena (Antena 3), amb una important participac­ió catalana en la producció, l’equip tècnic i el talent artístic, va ser un espectacle de primer nivell internacio­nal. És una fórmula d’entretenim­ent apta per a tots els públics, que juga amb la competitiv­itat (és un concurs), les emocions (el contrast entre les actuacions i la reacció del jurat), l’empatia de la música i la superació (que uns artistes acceptin un repte determinat). En les setmanes prèvies, semblava que l’actor Edu Soto guanyaria després d’haver-ho fet tot bé. Però l’últim dia el públic decidia i ningú no podia preveure (o sí) que Ruth Lorenzo superaria totes les previsions amb una imitació tan perfecta de Jennifer Hudson (una artista procedent d’un programa de televisió com American

idol) que, si jo fos Hudson, m’obligaria a replanteja­r-me la meva identitat. Amb una intensitat que, en poc més de dos minuts, es va contagiar per un plató de dimensions gegants, emmarcada per un sentit prodigiós de la realitzaci­ó, Lorenzo va fer petar tots els ploms. Va guanyar sense desmentir cap dels principis d’un programa que aspira a l’excel·lència total.

Esperem que la gala dels premis Gaudí només sigui inútil i que no sigui, a més a més, contraprod­uent

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain