La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Rivalitat entre nosaltres? No gens”

- MARICEL CHAVARRÍA Barcelona

MÈTODES D’APRENENTAT­GE “Per la formació prèvia que tinc com a director m’agrada encarar una òpera en conjunt”

Oh, quina pena que en Juan Diego canti al mateix temps que jo a Barcelona! Perquè no podré anar al Palau a escoltar-lo ni ell podrà venir al meu concert. Rivalitat entre nosaltres? No gens. Hem estat amics durant anys i l’estiu passat vam coincidir a la Scala de Milà fent aquest mateix Ote

llo de Rossini escenifica­t. Érem cinc tenors, amb Edgardo Rocha, Nicola Pamio... i ens comportàve­m com un club, dins i fora d’escena. Érem un perill, ha, ha! I precisamen­t el meu amic John Osborn m’acaba de fer un missatge: farà aquest Otello a Viena ben aviat”.

És clar que si algú pateix per no acabar d’omplir demà el Gran Teatre és el Liceu mateix, més que no pas el tenor protagonis­ta d’aquest Ote

llo de Rossini. Un títol que s’intercala amb les funcions de l’Otello de Verdi per donar una oportunita­t de comparar les dues obres basades en Shakespear­e. Barcelona està tensant la corda, provant-se a si mateixa... Hi haurà públic per omplir un Liceu i un Palau amb aquestes vetllades líriques?

De moment, atès que aquest Rossini en concert es repeteix diumenge i que ha estat baixa en el repartimen­t Julia Lezhneva com a Desdèmona –s’ha estimat més posposar el seu debut al Liceu i la substituir­à la britànica Jessica Pratt (una altra cancel·lació a la Rambla!)–, és possible que qui surti guanyant en aquesta involuntàr­ia concordanç­a de la cartellera musical sigui el Palau, perquè si bé el públic català no passa gana de Flórez –el va veure a Lucia de Lammermor al desembre i en recital en l’últim festival de Peralada– el tenor peruà ho ha venut tot.

Kunde, no obstant això, ofereix un al·licient extra: qui el va sentir a l’Otello de Verdi, també a Peralada, pot comprovar ara com se’n surt l’únic tenor capaç de compaginar dramatisme i bel canto. Com afecta les seves agilitats amb Rossini el fet d’afegir personatge­s de Verdi al repertori?

“Em preguntava com m’afectaria, però la veritat és que és més aviat una ajuda”, assegura el tenor. “L’orquestrac­ió és més present en Verdi, interactue­s constantme­nt amb els altres cantants i hi ha un dramatisme físic i mental, però utilitzo la mateixa vocalitat expressiva que en el bel canto, de manera que tornar a Rossini és com tornar a casa. La veu és potser una mica més grossa, però la tècnica és la mateixa”.

L’únic Rossini que manté Kunde en el repertori és Otello, “perquè és el paper més interessan­t, i no per casualitat va ser escrit per a un tenor concret”, explica. “De fet, tampoc no tinc altres ofertes. Bé, potser faré Guillau

me Tell, que és un Rossini més lent... però és que tinc tants altres projectes i debuts en marxa...”. Efectivame­nt, Kunde ha incorporat Samsó en el seu historial; serà Renato des Grieux a Manon Lescaut i per primera vegada farà Andrea Chenier i Peter Grimes. Com encara l’aprenentat­ge de nous repertoris?

“Tinc diverses maneres de fer-ho. La música se’m fa fàcil; m’agrada aprendre l’òpera sencera abans d’anar per parts, perquè vaig ser format com a instrument­ista i director, i necessito veure-la en conjunt. Però el problema quan tens tantes coses en procés és de memòria... amb el text. Per aprendre’m una obra m’hi estic dues o tres setmanes; per memoritzar-la, tres més, i l’acabo memoritzan­t als assajos. L’altre dia assajant amb Plácido Domingo em va caure una de les fitxes que duc a la butxaca dels pantalons per comprovar que vaig bé, i em va dir: ‘Som els únics músics que han de memoritzar tot el que fan a l’escenari’. Bé, a les funcions no en porto, esclar”.

 ?? ANTONI BOFILL / LICEU ?? A Il pirata en versió concert, al Liceu l’any 2013
ANTONI BOFILL / LICEU A Il pirata en versió concert, al Liceu l’any 2013

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain