La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nitroglice­rina en una caixa negra

- JUSTO BARRANCO Barcelona

El francès Georges Lavaudant (Grenoble, 1947) torna a dirigir a Barcelona. El que va ser director del Théâtre de l’Odéon de París torna des d’aquesta nit i fins al 10 d’abril als escenaris catalans, que coneix bé, amb un clàssic com Panorama des del pont, d’Arthur Miller, una obra d’emigració, desig, gelosia i traïció ambientada a la Nova York dels anys cinquanta.

“Una tragèdia sense déus ni destí”, com la defineix Lavaudant, protagonit­zada per Eduard Fernández, que dona- rà vida a Eddie Carbone, un minuciós estibador del port novaiorquè­s inconscien­tment enamorat de la seva neboda i que caminarà sense parar cap a la seva autodestru­cció. Un personatge complex, tant que l’encara director del Romea –la temporada que ve dirigirà el Théâtre de l’Archipel de Perpinyà–, Borja Sitjà, diu: “Agraeixo el salt al buit de l’Edu; és un personatge molt complicat i difícil”.

Lavaudant reconeix que coneixia “molt malament” el teatre d’Arthur Miller, que, per cert, va escriure aquesta obra durant la caça de bruixes del senador McCarthy als Estats Units. “No estava entre els au- tors que freqüentav­a: Txékhov, Pirandello, Brecht, autors contempora­nis francesos... Però fa quatre o cinc anys em van demanar que muntés La nit de la iguana, de Tennessee Williams, al teatre de Bobigny. I aleshores vaig llegir aquest teatre que havíem obli- dat en certa manera a França”.

Eduard Fernández, per la seva part, subratlla que amb la resta de l’equip, de què també formen part Marcel Borràs, Mercè Pons, Pep Ambròs, Marina Salas, Rafa Cruz i Sergi Vallès, “s’ha format una companyia molt bonica. A l’espectador li pot semblar una ximpleria, però per mi és molt important en aquest teatre emocional, perquè et permet estar nu i ser sincer, obert a l’escenari.

 ?? PAU CORTINA / ACN ?? Eduard Fernández i Jordi Martínez en un assaig de la mítica obra d’Arthur Miller
PAU CORTINA / ACN Eduard Fernández i Jordi Martínez en un assaig de la mítica obra d’Arthur Miller

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain