La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pregunteu-ho al porter

Anglaterra s’està quedant sense porters. La majoria dels equips de la Premier opten per estrangers, que resulten molt més barats i tenen experiènci­a internacio­nal

- Rafael Ramos

Dels 60 porters que figuren a les plantilles de la Premier League només 12 són britànics

Durant molt de temps els porters anglesos van ser considerat­s els millors del món i, sens dubte, els que s’adaptaven més bé a la pluja, el vent i els terrenys enfangats d’aquelles illes. Parlem de la postguerra, dels anys cinquanta, seixanta i setanta. Aleshores no hi havia la fal·lera que el meta dominés els peus com un jugador de camp i fos la primera baula a l’hora de sortir des de darrere amb la pilota controlada. Però quan a la resta del món la norma era rebutjar amb els punys, ells ja abraçaven la pilota amb afecte.

Tot i això, avui dia són una espècie en extinció, com els rinoceront­s negres. Hi ha jornades de la Premier League en què només un o dos porters de 40 de possibles són anglesos; la resta, forasters. Vuit equips no en tenen cap a la plantilla. De tots els porters suplents, només 12 disposen de passaport britànic. El futbol que va donar al món Peter Shilton, Gordon Banks i Ray Clemence ara només pot oferir Joe Hart, del Manchester City, i poca cosa més.

Els motius són fonamental­ment dos: els diners i l’experiènci­a. Els futboliste­s anglesos estan sobrevalor­ats i resulten cars, perquè ara mateix la Premier és la lliga més rica del món gràcies a la fortuna que pa- guen BT i Sky en drets de televisió. Pel que costa un meta prometedor de Segona o Tercera Divisió, un club amb pressupost ajustat com el Bournemout­h pot fitxar l’internacio­nal polonès Boruc, el Sunderland pot tenir el romanès Pantilimon, i el Watford, el brasiler Heurelho Gomes. Els directors tècnics a l’hora de decidir ho tenen clar.

Quatre, només quatre, són els porters anglesos titulars a la Premier. Hart (que l’any passat va fer una gran exhibició contra el Barça a la Champions); Ben Foster, del West Bromwich; Ruddy, del Norwich, i Butland, de l’Stoke. Aquest últim, un gegant de 22 anys, és la gran promesa: ja ha debutat amb la selecció anglesa (el primer porter del club de les Midlands des de Shilton) i forma part de l’equip que disputarà l’Eurocopa a l’estiu.

Després del traspàs de Begovic al Chelsea, Mark Hughes li va prometre la titularita­t i ha complert la seva paraula. Amb el Li- verpool interessat en els seus serveis, és realment molt probable que no li quedi gaire temps al Britannia Stadium.

Però el més escandalós no és que figures reconegude­s com De Gea, Cech i Courtois ocupin les porteries dels grans de la Premier, ni tan sols que Ronald Koeman hagi portat el seu compatriot­a Stekelenbu­rg a Southampto­n, o que el nordameric­à Howard monopolitz­i la porteria de l’Everton, o que el danès Schmeichel (cognom de pedigrí) sigui el preferit de Ranieri a Leicester. El més extraordin­ari és que el suec Nordfeldt i l’alemany Tremmel siguin els suplents del polonès Fabianski al Swansea o que el suís Spiegel i l’irlandès Randolph substituei­xin l’espanyol Adrián al West Ham.

Les banquetes de la Premier estan atapeïdes de porters estrangers que no juguen. Un 40% dels contractat­s pels clubs profession­als d’Anglaterra no fan mai de la vida una aparició amb l’equip, i un 70% disputen menys de 20 partits abans de canviar d’aires. Mentrestan­t, joves anglesos amb possibilit­ats com Jordan Pickford, Christian Walton i Joe Wildsmith no tenen oportunita­ts, encara que juguin per al Brighton, el Sheffield Wednesday i el Preston.

 ?? BEN STANSALL / AFP ?? Joe Hart és un rara avis a la Premier: porter anglès titular al seu equip, el Manchester City
BEN STANSALL / AFP Joe Hart és un rara avis a la Premier: porter anglès titular al seu equip, el Manchester City
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain