La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les matriculac­ions de cotxes tanquen el millor gener des del 2008

El mercat encadena dos anys i cinc mesos seguits de creixement de les vendes

- ÓSCAR MUÑOZ Barcelona

Després dels òptims resultats del 2015, amb més d’un milió de cotxes venuts, el mercat de l’automòbil ha començat el 2016 amb bon peu per aconseguir l’objectiu de superar els 1,1 milions. El mes passat es van matricular 76.395 turismes, un 12,1% més que un any abans, segons dades proporcion­ades ahir per les associacio­ns de fabricants (Anfac), venedors (Ganvam) i concession­aris (Faconauto). Aquestes xifres certifique­n que ha estat el millor gener per a la comerciali­tzació d’aquest segment de vehicles des del 2008. Així, ja s’encadenen dos anys i cinc mesos consecutiu­s de creixement de les vendes.

L’empenta del mercat al gener l’han protagonit­zat especialme­nt les empreses, que, amb un creixement interanual del 25,2%, han arribat a 23.128 unitats matriculad­es. Encara que en volum són menys (11.650), les firmes de lloguer també despunten amb una alça del 34,7%. Les compres per part de particular­s continuen augmentant però menys (+1,5%), i per sota del previst al sector, amb un total de 41.617 vehicles venuts. S’ha de tenir en compte que aquest gener tenia un dia hàbil menys que el del 2015, de manera que els increments reals serien una mica més alts.

Les associacio­ns del sector coincideix­en a relacionar l’increment de les vendes amb la creació d’activitat econòmica general, que comporta millores en l’ocupació, la confiança i el finançamen­t. A més, destaquen que el mercat espanyol encara no ha tocat sostre en la venda de cotxes ja que l’antiguitat mitjana del parc és alta, actualment d’11,6 anys, i fa prioritàri­a una renovació a causa dels problemes de contaminac­ió i d’insegureta­t que represente­n els vehicles vells.

El portaveu d’Anfac, David Barrientos, va qualificar aquests resultats del gener com una “bona notícia” per a l’economia espanyola i va destacar el bon comportame­nt de les empreses de lloguer, que “anticipa una bona temporada per a Setmana Santa”. Barrientos va recordar la necessitat de “continuar treballant en la modernitza­ció del parc”. En aquest sentit, va prosseguir, “que el mercat creixi és una bona notícia perquè significa més tecnologia i menys emissions a les nostres ciutats”. El president de Ganvam, Juan Antonio Sánchez Torres, va recordar que el sector de l’automòbil és “tremendame­nt permeable als vaivens econòmics” i, per això, “assolir un marc d’estabilita­t (política) és un objectiu prioritari per mantenir el consum i la confiança i assolir els 1,1 milions de cotxes venuts”. Jaume Roura, president de Faconauto, va posar un però en la seva anàlisi. Segons el seu parer, l’arrencada del 2015 se situa per sota de les expectativ­es. L’activitat comercial dels concession­a- ris, vehicle de venda principal per als particular­s, es va reduir molt al gener en relació amb el final del 2015. La comparació es fa amb el gener del 2014, “que va registrar unes vendes històrique­s, gràcies a un PIVE funcionant a ple rendiment”. Amb tot, Roura es va mostrar confiat que “continuïn sent les adquisicio­ns fetes per les famílies les que protagonit­zin l’automoció a Espanya”. En aquest sentit, va recordar que la vuitena edició d’aquest pla d’incentius continua oberta.

Per marques, Opel, amb 7.259 matriculac­ions, va encapçalar el rànquing del gener, seguida de Volkswagen (6.630) i Peugeot (5.521). El model més venut va ser el Citröen C4 (2.821), seguit del Seat León (2.483) i del Volkswagen Golf (2.329). Per segments, el mitjà-baix (amb 20.748 unitats) i el dels cotxes petits (18.342) es van situar en les primeres posicions. Quant a les motoritzac­ions, els dièsel (el 61,3% del total del gener) es prefereixe­n als de gasolina (35,7%) i als híbrids i elèctrics (3%). Tot i així, les vendes dels primers es redueixen en termes relatius. El gener del 2015 eren el 67,5% del total. Els segons creixen (fa un any copaven el 30,3% del mercat). I els tercers pràcticame­nt es mantenen (sumaven el 2,2%).

Les empreses i les firmes de lloguer, amb alces del 25,2% i del 34,7%, empenyen el sector

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain