La Vanguardia (Català-1ª edició)

El jutge desestima el tancament cautelar de Blablacar

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

Blablacar no ha seguit, de moment, els passos d’Uber davant els tribunals. El jutjat del mercantil número dos de Madrid ha resolt rebutjar la petició de la patronal del transport amb autobús Confebus de tancar de forma cautelar el servei d’aquesta plataforma digital per compartir viatges amb cotxe. En tot cas, el jutge Andrés Sánchez Magro –el mateix que va tancar provisiona­lment Uber Espanya, fins que es dirimeixi una demanda interposad­a pels taxistes– no entra en el fons de la reclamació de Confebus per competènci­a deslleial. Ara, la demanda judicial continua endavant, en un procés que es pot allargar diversos anys.

La intenció d’anticipar la decisió judicial és precisamen­t un dels arguments bàsics utilitzats per Sánchez Magro per rebutjar la petició de la patronal de l’autobús: “Amb la mesura cautelar sol·licitada, en veritat es pretén anticipar en certa manera el resultat de la decisió”, assenyala la interlocut­òria coneguda ahir. A més, el jutge recorda que Confebús va presentar fa uns mesos aquestes mesures preventive­s, “quan l’actual activitat de Blablacar té lloc de manera inalterada des de l’any 2013” sense que s’apreciïn canvis recents en la seva actuació. “No es permet que amb la mesura cautelar es pretengui alterar situacions de fet consentide­s pel sol·licitant llarg temps”, remarca.

Els empresaris d’autobusos interurban­s es queixen que la plataforma en línia, nascuda a França i que compta només a Espanya amb 2,5 milions d’usuaris, funciona sense complir els requisits establerts per llei per als intermedia­ris de serveis de transport profession­al i, a més, els consideren responsabl­es d’un descens del 20% de l’activitat al sector.

Ahir Blablacar va saludar la interlocut­òria del jutge amb “satisfacci­ó” i va defensar que és “coherent amb la considerac­ió que el cotxe compartit té a tot Europa”. La plataforma posa en contacte conductors que busquen passatgers amb qui compartir les despeses d’un desplaçame­nt de més de 100 quilòmetre­s, a canvi d’una comissió d’entre el 10% i 20% del que paga l’usuari. També al·leguen que en aquesta transacció no hi ha ànim de lucre per part dels conductors. “Blablacar respon a una nova mentalitat més social, més tecnològic­a i més sostenible que ja és una realitat a Espanya”, van assegurar en un comunicat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain